Работна среща за противообществените прояви се проведе в Търговище

17:09, 14 апр 16 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
21 ученици от Търговище са избягали от дома си,  публикували са непристойни снимки в интернет, участвали са в рушене на обществено имущество, кибертормоз и рекет. При тези учащи има и съмнения за употреба на психоактивни вещества  и противозаконно отнемане на автомобили.

Данните бяха оповестени по време на работна среща на тема:“Тенденциите при противообществени прояви, извършени от малолетни и непълнолетни, стратегия за справяне и възможности за превенция“ организирана по инициатива на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) и Сдружението на психолозите. Сред присъстващите бяха представители на училищни комисии, директори на училища, педагогически съветници и експерти в образованието.

Татяна Петрова - секретар на Местната комисия, изнесе статистика от проучване  за тенденциите, през изминалите 3 учебни години. Според изследването 87 ученици са агресивни и са извършили физическо или вербално насилие. Друг тревожен факт е трайното непосещаване на училище от 24 души и системното отсъстване от учебни занимания на 60.  82 ученици са нарушили училищните правилници. 28 са извършили кражби, а 20 са унищожили и повредили училищна собственост. Сред 16 ученици са забелязани провокативно поведение, тормоз и заплахи. За уронване на престижа на учител или помощен персонал са се провинили 13.

Двете притеснителни тенденции са отсъствията от учебни занятия и увеличаващият се брой форми на агресия.

„Причините за отсъствията са класифицирани в няколко групи икономически, педагогически, психологически и слаб родителски контрол”, сподели Емануела

Емилова, председател на Сдружението на психолозите.  Илия Илиев – общински съветник и член на Сдружението на психолозите представи агресивните прояви сред младежите като зов за помощ към обществото, родители и приятели. Сред причините за агресивността, той изтъкна икономическото състояние, живота с по-възрастни роднини и слабото родителско възпитание.

Втората част от срещата премина в дискусия за всички добри практики за справяне с проблема и основните трудности в преодоляването му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама