Без стопани са 36 плажа във Варненска област

17:47, 14 апр 16 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Без наематели в момента са 36 от 60-те плажа във Варненска област. Това съобщи областният управител Стоян Пасев. По думите му се очаква всеки момент Министерството на туризма да обяви търг за отдаване под наем на части от пясъчните ивици. Концесионери засега няма да се търсят, тъй като в министерството, към което от МРРБ през януари бе прехвърлено управлението на плажовете, дори няма отдел „Концесии“.

Въпреки подранилото лято ведомството на Николина Ангелкова не бърза да търси стопани на плажовете, показа проверка на Topnovni.bg. До момента са обявени само неохраняемите плажове за сезон 2016. Във Варненска област те са общо 23, от които един – „Бяла – Карадере“, е предназначен за природосъбразен туризъм. Според заповедта с дата 31 март неохраняеми на територията на община Варна са плажовете „Чайка – централен 2“, „Чайка-юг“, „Минерален байсен – юг“, „Галата – север“ и „Галата – изток“, „Фичоза“ и „Фичоза – юг“, хижа „Черноморец“ – север и юг, както и „Паша дере“, който си поделят Варна и Аврен.

На територията на община Аврен неохраняеми са и плажовете „Романтика“ и петте части на „Камчия-север“. Неохраняем е и „Камчия-юг“, който обаче териториално попада към община Долни чифлик, както и плажовете „Изгрев – Хоризонт“ и „Шкорпиловци – север“.  В община Бяла освен „Бяла – Карадере“ неохраняемите плажове са „Самотино“, „Бяла – север“, „Бяла – Чайка“.

Сред обявените като неохраняеми не фигурират три от най-посещаваните градски плажове – Офицерският, Кабакум и Аспаруховският, чиито концесионери в началото на годината се отказаха да ги стопанисват по финансови причини. За тях задължително трябва да се осигурят спасители, както и за плажа на Камчия, който е много посещаван, смята областният управител.

Той припомни, че до миналата година областните управи във Варна, Бургас и Добрич разполагаха с определени суми от концесионните вноски, от които 10% можеха да отиват за почистване и водноспасителна дейност. След като плажовете преминаха към Министерството на туризма, правомощията на областните управители в това отношение все още не са изяснени.  Министърът на туризма очаква от тримата областните управители до края на април да й предложат за одобрение схема за обезпечаване на водноспасителната дейност на неохраняемите морски плажове. Според Стоян Пасев единното им мнение е тази дейност да не се възлага по Закона за обществените поръчки заради сложната процедура и възможността за обжалване, която може да доведе до забавяне с месеци.

За четири плажа сроковете на наемните договори изтичат по средата на лятото. Вече сме постигнали съгласие те да бъдат удължени, посочи Стоян Пасев. Според него дали ще се намерят стопани за останалите, зависи от цените, които Mинистерството на туризма ще поиска от потенциалните кандидати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама