Дуалното обучение е акцент на изложението на тренировъчните фирми в Пловдив

17:59, 14 апр 16 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дуалното обучение е акцентът на "ТФ фест 2016". Това подчерта Дария Маврудиева, ръководител на Центъра на учебно-тренировъчните фирми (ЦУТФ), който организира проявата. 112 тренировъчни предприятия на ученици и студенти от България, Сърбия и Черна гора се представят на изложението, което бе открито днес в Международния панаир в Пловдив. Форумът, който тази година се провежда на 14 и 15 април, се радва на голям интерес от страна на бизнеса.

Най-големият годишен форум на Мрежата на българските тренировъчни предприятия показва предимствата на дуалната система, съчетаваща теоретични знания и практически умения. "Тук са хората, които ще работят в нашите фирми. Това ни дава шанс да изградим кадри, каквито са ни нужни", заяви Ружа Загорска, представител на Съвета на жените в бизнеса в България. Съветът презентира на изложението своята програма, която всяка година осигурява стажове на 1200 студенти и ученици.

"Тук може да се видят моделът за реформа на образованието и бъдещите кадри за рестарта на индустрията", отбеляза инж. Александър Чобанов, ръководител на Националното училище по роботика. "Изложението дава нови възможности на бизнеса", коментира Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир - Пловдив.

Данъчната култура е другият акцент на форума. На него дебютира първата в България виртуална данъчна агенция, създадена от студенти в Европейското висше училище по икономика и мениджмънт (ЕВУИМ). Те включиха в програмата и нов конкурс - за попълване на данъчна декларация. "Предвидили сме лекции и практически занимания за подобряване на данъчната и финансовата подготовка на младите хора", каза Венелин Найденов, директор на Териториалната дирекция на НАП в Пловдив, която е патрон на инициативата на ЕВУИМ.

"Вече обмисляме "ТФ фест" да се провежда в три дни, защото съпътстващата програма стана много разнообразна", сподели Дария Маврудиева.

За първи път има конкурс за интелигентност по идея на Националното училище по роботика. Той е в два кръга - подреждане на кубчето на Рубик и решаване на логическа задача за оцеляване в конкурентна среда, нещо като състезанието "Сървайвър", но за бъдещи предприемачи, обясни инж. Чобанов.

Над 800 млади предприемачи представят своите виртуални предприятия, работещи в  повече от двадесет бранша, сред които финанси, производство на храни, напитки и други изделия, туризъм и хотелиерство, организиране на събития, реклама, търговия, строителство и озеленяване, спортни и развлекателни услуги. Те се борят за 30 награди в рамките на 14 конкурса, а имената на победителите ще бъдат обявени на 15 април.

Целта на виртуалните фирми е да се подобри подготовката на бъдещите мениджъри, като се доближи до истинските условия на работа и се развива креативното мислене. Всяка година нови 5000 младежи се подготвят в над 300 тренировъчни предприятия у нас. "ТФ фест" е единственото у нас професионално състезание с международно участие и е включено в Европейската седмица на малките и средни предприятия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама