С викове „Перата е герой, пуснете го“ започна протестът в негова защита в Бургас

19:25, 14 апр 16 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Перата е герой, пуснете го“, „Предатели“ и „Мигрантите вън“ – това бяха малка част от скандиранията, с които започна протестът в защита на Петър Низамов-Перата. Множество негови приятели и привърженици се събраха точно в 18:00 часа пред Съдебната палата в Бургас. Припомняме, че вече е повдигнато обвинение спрямо Петър Низамов-Перата за противозаконно лишаване от свобода на тримата афганистанци край странджанското село Звездец. За деянието е предвидено наказание до 6 г. лишаване от свобода за тежко умишлено престъпление.

„Обвинението на брат ми е малко преувеличено. Петър е правил това, което му се е наложило. Той отдавна ходи да обикаля границата. В този случай явно се е наложило по някакъв начин да предотвратят нападение спрямо тях. Смятам, че е нечестно да го държат в затвора вече 72 часа“, сподели сестрата на Перата Надя Василева.

Тя посочи, че се надява чрез този протест  везните да се наклонят в полза на брат й. По нейните думи, той е много позитивен човек и никога не би направил нещо умишлено.

„Не можем да допуснем такива неща, които се случват по Европа, да се случват и тука“, каза още Надя Василева и добави, че на 20 април се организира по-голям протест в столицата, който обаче няма да е само в защита на Перата, а и с много други искания.

 „Искаме справедливост. Според нас в момента няма такава. Чуваме, че има подхвърлени обвинения спрямо Перата – това, че май му открили мачете и газов пистолет. Истината е, че в момента се опитват да го смачкат“, каза от своя страна говорителят на Воински съюз „Васил Левски”  Владимир Русев.

Според всички дошли на протеста, задържането на Петър Низамов е незаконно и той е изпълнявал гражданския си дълг. Много от тях държаха табели с надписи „Не посягай на патриотите, ще си изгориш ръцете“, „Перата на свобода, БХК-Кънев в затвора“ и „Като не щеш мира БХК, ще ядеш секирата“.

Полицейските служители, които охранява протеста, бяха почти колкото самите протестиращи. За радост обаче не се стигна до ескалиране на напрежението и след около 30-40 минути всички се разотидоха.

Същевременно стана ясно, че Районна прокуратура-Малко Търново внесе в Съда искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Петър Низамов. Съдебното заседание ще се състои утре от 11:15 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама