Заради зараза движението на едри преживни животни в област Добрич е под засилен контрол

19:49, 14 апр 16 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„От днес се въвеждат извънредни мерки срещу заболяването Заразен нодуларен дерматит и в Северна България. Това са областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Разград, Търговище, Шумен, Русе, Добрич, Силистра и Варна. Движението на едри преживни животни в тези области не е забранено, но се извършва под засилен контрол“. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев на пресконференция, където представи актуална информация за епизоотичната обстановка в страната и предприетите мерки от страна на БАБХ, във връзка с констатираните огнища на Заразен нодуларен дерматит. Той обяви, че е констатирано ново огнище на болестта в старозагорското село Воденичарово, което се намира в непосредствена близост до първичните огнища в село Воден и село Черногорово. „Основното нещо, което трябва да направят фермерите е да предприемат тези действия, за които сме ги предупредили. Има инструкции на нашата страница какво се прави във връзка с борбата с векторите”, подчерта д-р Дамян Илиев и допълни, че на службите по места е разпоредено да припомнят на фермерите как да свършат тази работа.

„Забранено е придвижването на едри преживни животни в Южна България, с изключение на животните, които се придвижват до кланици за незабавно клане. Извършват се ежеседмични клинични прегледи на едрите преживни животни в цялата страна“, каза още д-р Илиев и допълни, че се забранява провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни, а при съмнение за заболяване или смъртност стопаните трябва незабавно да информират официалния ветеринарен лекар. Възможно е причината за поява на заболяването да е криминално движение на животни, въпреки че това не е потвърдено по никакъв начин до момента.

Към момента не се налага ваксинация. По думите му, основната причина да не се ваксинират животните е забраната за движение на едри преживни животни и търговия с продукти от тях за минимум 3 години, ако се извърши ваксинация. Това ще доведе до големите икономически загуби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама