200 млн. лв. на година се наливат в пазара на труда, 40 % от безработните са неграмотни

20:04, 14 апр 16 25 220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 200 млн. лв. са парите, с които държавата разполага годишно за подпомагане на пазара на труда у нас. Средствата са от два източника – от националния бюджет, 73 млн. лв. годишно, и от ОП „Човешки ресурси“, която се съфинансира основно от европейските фондове. Размерът на средствата в програмата за 7-те години е около 1 млрд. и 230 млн. лв., което прави към 200 млн. лв. на година.

Това заяви вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин в Бургас. Той пристигна в морския град, за да проведе отворена регионална дискусия, посветена на възможностите, които Европейският социален фонд предоставя за стимулиране на туристическия бранш у нас.   

Вицепремиерът посочи като голям проблем привличането на квалифицирани кадри у нас. 324 хиляди са регистрираните безработни в страната към края на март. Голяма част от тях са или неграмотни, или с много ниско образование – около 40 %. Калфин посочи, че съвместно с Министерството на образованието се правят програми за огрямотяване и придобиване на квалификация спрямо тях.  

Социалният министър съобщи още, че годишно между 80 хил. и 100 хил. българи отиват в Гърция за сезонна работа. Те работят в туризма и селското стопанство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама