Росен Плевнелиев: Длъжни сме да помним, ако искаме да ни има (снимки)

20:08, 14 апр 16 / Политика 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Днес повече от всякога ние сме длъжни да помним, ако искаме да ни има. Защото само народ, който помни откъде идва, знае накъде върви и няма да се изгуби по пътя си. Защото само народ който има памет, има бъдеще“. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на представянето на книгата на Красимир Узунов „Каймакъ-Чаланъ” във Военната академия „Г. С. Раковски“.

По неговите думи от плацовете на някогашното Военно училище са тръгнали най-именитите водачи на военна България във всички войни, които водим за националното ни освобождение и обединение.

„Представянето на книгата "Каймакъ-Чаланъ е малка част от закъснялото извинение, което ние като народ дължим пред паметта на мъртвите и живите герои на България“, допълни той.  Плевнелиев определи книгата като поклон пред делото на тези, които са преживели войната, политическите катаклизми, революциите и репресиите.

Според председателя на Народното събрание Цецка Цачева с тази книга Красиир Узунов е измил срама от името на народа ни 100 години след битката, „за да имаме национално самочувствие, за да има какво да предадем на нашите деца и на потомството“.

Преди представянето на книгата с тържествена церемония държавният глава поднесе венец пред Паметника на випуските на Военното училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама