Опасно е, ако премиерът започне да говори от името на съдебната власт, каза Велислав Величков

20:35, 14 апр 16 / Политика 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Опасно е, ако в една държава премиерът започне да говори от името на съдебната власт. Опасно е, ако едни обществени поръчки стигат до някъде уж по всички законови процедури, а след това премиерът ги отменя, защото имало някакви съмнения без осъществения съдебен контрол. Това каза пред bTV председателят на инициативата „Правосъдие за всеки” Велислав Величков.

„Съдебната власт затова е независима, за да осъществява обвинителната си функция прокуратурата, а съдът да извършва съответните действия и да стига до съответните присъди без да трябва да се намесва премиерът”, заяви още той.

Величков припомни идеята за независим зам.-главен прокурор, който да се бори с корупцията. “Осем или девет месеца ние не знаехме кой е заместник-главният прокурор, който ръководи антикорупционното звено в прокуратурата. Главният прокурор отказваше да каже името му”, обясни още той.

 „Тогава, когато ние не знаем дори кой в прокуратурата отговаря и разбираме, че коледно са раздадени някакви награди на някакви хора, които са обвинили някакъв чиновник на средна изпълнителска длъжност, всъщност се убеждаваме, че това антикорупционно звено е по-скоро симулация на антикорупционна дейност”, каза Величков. И допълни: „Съдебната власт затова е независима, за да осъществява обвинителната си функция прокуратурата, а съдът да извършва съответните действия и да стига до съответните присъди без да трябва да се намесва премиерът”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама