7.8 по Рихтер погуби 233 и рани над 600 души в Еквадор (обновена)

09:33, 17 апр 16 / Свят 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-малко 233 души са загинали по време на земетресението с магнитуд 7.8 в Еквадор. Това каза президентът на страната Рафаел Кореа, предаде AFP. Снощи е било едно от най-мощните земетресениия в Еквадор от десетилетия, съобщи пък вицепрезидентът Хорхе Глас. Земетръсът удари през нощта на събота срещу неделя по бреговете на южноамериканската държава с 12 мили дълбочина

Епицентърът е бил на около 173 км северозападно от столицата Кито.

Според Глас това е най-силното земетресение от 1979 година насам. Полицията и военните в Еквадор са мобилизирани да запазят обществения ред. Обявено е и извънредно положение в шест области.

Земетресението е повредило обществена и частна инфраструктура. Някои от районите в Кито са без електричество. Мобилните оператори са направили изпращането на SMS безплатно в пострадалите области Манаби и Есмералда.

От труса досега е имало 55 вторични земетресения, като магнитутът им е достигнал 6 по Рихтер. Очаква се те да продължат.

11 минути преди разрушителния трус от 7.8 е имало земетресение със сила 4.8.

Въпреки предупреждението на Тихоокеанският център за цунами, веднага след труса Глас заяви, че няма опасност от такова. Малко преди полунощ центърът също отмени заплахата.

Имало е едно цунами с височина едва метър и половина.

Според Глас жителите могат да се завърнат в къщите си.

По данни на АП след труса надлез се е срутил върху кола. В Манта летището е било затворено заради щети по контролната кула.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама