Кралица Елизабет II чества 90-годишния си юбилей

11:32, 21 апр 16 / Свят 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Британската кралица Елизабет II отблязва 90-годишен юбилей, съобщават медиите на острова.

Днес в двореца Уиндзор тя ще получи портокалова торта, приготвена от победителката в телевизионен кулинарен конкурс Надя Джамир Хюсеин, пише АФП.

В деня, в който навършва 90 години, Нейно Величество ще излезе от замъка Уиндзор заедно със съпруга си принц Филип и ще открие плака на Пътеката на Кралицата. След това Елизабет Втора ще направи разходка до центъра на града, за да се срещне с поданиците си, които се очаква да я приветстват с песента Happy Birthday. По-късно през деня ще бъде запалена първата от над 1000 факли във Великобритания и по света по случай юбилея. Вечерта престолонаследникът принц Чарлз ще организира частна вечеря, се посочва в официално съобщение на кралското семейство.

Елизабет Александра Мери Уиндзор е родена на 21 април 1926-та година в Лондон. Тя е първородното дете на херцога на Йорк - Албърт. Възкачва се на престола почти случайно, след като чичо й Едуард абдикира.

Обичана от едни, неодобрявана от други, Елизабет Уиндзор вече е на престола 63 години, което я прави най-дълго управлявалия монарх на Острова.

За 63-те години, през които е на трона, в Съединените щати се сменят 10 президенти, а във Ватикана - шестима папи. За това време Елизабет Втора прави над 260 визити в повече от 100 държави и към момента е баба на осем правнучета.

Кралицата по традиция чества два пъти рождения си ден - в деня, когато се е появила на бял свят, и в рамките на официална церемония през юни.

Въпреки че днес предстоят десетки празнични прояви зa кралския рожден ден, официалното честване на 90-тата годишнина ще бъде през лятото, защото рожденият ден на суверена се отбелязва с парад и топовни салюти, а за целта етикетът изисква времето да е благосклонно.

За да отбележи паметното събитие от замъка Уиндзор наеха известният фотограф Ани Лейбовиц, за да направи официални снимки на кралицата с нейните близки.

Кадрите са заснети, малко след католическия Великден в края на март.





Кралица Елизабет с дъщеря си принцеса Ан.

По-рано тази седмица отново за 90-годишнината на Нейно Величество се появи и друга историческа снимка, показваща четири поколения наследници – Елизабет II, принц Чарлз, принц Уилям и малкият Джордж.

Семейният портрет ще бъде използван за направата на четири пощенски марки, които ще бъдат разпространени от днес.

Кадърът е направен миналата година в Бъкингамския дворец. За първата си поява на пощенска марка малкият принц Джордж стои прав, но е покачен върху четири блокчета, за да може да главата му да е горе-долу на нивото на останалите.

Още шест марки вече бяха отпечатани, като три от тях са фокусирани върху семейството на Елизабет II, а други три почитат ролята й на монарх. Кралският монетен двор пък пусна юбилейни монети от 5 лири, украсени с рози.Дизайнът е на известния художник и скулптор Кристофър Хобс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама