Избори за ново правителство и местна власт в Сърбия

08:52, 24 апр 16 / Свят 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Сърбия ще се състоят национални и местни избори. Това е най-сериозния тест за утвърждаването на властта на правителството на Александър Вучич.

Общо 6 771 497 регистрирани гласоподаватели имат право да пуснат бюлетини днес за общо 20 листи с 3 270 кандидати. Депутатските места в сръбския парламент са 250. Избират се и 120 народни представители в автономната северна провинция Войводина.

90 изборни секции ще бъдат разположени в Косово, което Сърбия не признава за автономна държава. Гласовете на територията на бившата югославска провинция обаче ще бъдат събирани от членове на Организацията на сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Докато Косово позволява на етническите сърби да имат двойно гражданство, Прищина не позволява на сръбската електорална комисия да организира избори в страната, защото възприема това като намеса в суверенитета на страната.

Според последните социологически проучвания управляващата партия на Александър Вучич ще успее да събере повече от 50% от вота.

В момента коалицията на Александър Вучич и Сръбката прогресивна партия има 135 от местата в парламента.

Втори са социалистите, също част от коалицията, ръководени от настоящия външен министър Ивица Дачич, които според прогнозите ще съберат 12.3 процента от гласовете.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама