Най-голямата общинска фирма в Сливен дължи 180 хил. лева за купони за храна

09:08, 24 апр 16 25 541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неизплатени купони за храна на работниците за 180 хил.лева в "Пътнически превози"-Сливен пренесоха спора между управителя и синдикатите в съдa.

Транспортната фирма е най-голямото общинско дружество, дава хляб на 300 души. Управителят Енчо Петров предяви иск срещу лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" във фирмата да бъде обявен за недействителен сключения през 2012г. колективен трудов договор /КТД/, който урежда ежемесечното раздаване на ваучери за храна. "Подобно съдебно дело е без прецедент", казаха и двете страни за “Труд”. Досега се случвало профсъюзи да съдят работодател, но не и обратното.

Атакуваният КТД е подписан от предишната шефка на фирмата и неизплатените купони са от минали години.

"Ваучерите са били за компенсация на неголемите заплати и за пестене на осигуровки. Сега работодателят искал КТД да бъде предоговорен, защото нямало пари, но нашите хора не са съгласни, искат си придобивките" - заяви Тодор Иванов, регионален лидер на КНСБ.

"КТД е бил сключен без задължителното одобрение на общинския съвет, тъй като общината е собственик. "Държавен финансов контрол" откри нарушения в договора и определи разходите /за купони - б.р./ като незаконосъобразни" - обясни от своя страна управителят Енчо Петров.

При назначението си той наследил 220 хил. лева задължения за ваучери, успял да изплати 35-40 хил. лева. "Но останаха да висят тези 180 хил. лева, които не виждам откъде ще намерим, във финансов вакуум сме" - допълни той. Фирмата била притисната и защото част от 50-те напуснали работници започнали да я съдят заради неполучените купони.

Управителят отхвърли обвиненията, че бил против интересите на работниците си. "Нищо подобно! Обсъдил съм с общината и от април ваучерите ще бъдат преобразувани и включени в заплатите. Няма да позволя да бъде съсипано предприятието!" - каза той.

Наша справка установи, че в края на септември м.г. общинският съвет също е отказал предложението за обезсилване на цитирания КТД. Дали защото заседанието му е съвпаднало с началото на предизборната кампания за местния вот, или по други причини, но 41-те съветника от 10 различни партии не са подкрепили управителя.

Отказът на местните депутати бе посочен сред мотивите на Районния съд в Сливен, с които искът на управителя срещу профсъюзите бе отхвърлен. Битката продължава на втора инстанция, в Окръжния съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама