Нивото на р. Дунав в българския участък се понижава

09:37, 24 апр 16 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология днес валежи ще има в почти цялата страна. По-интензивни, на места с гръмотевици ще са около и след обяд. Количествата ще са от 10-20, локално до 30-35 л/кв.м.

В понеделник валежите ще продължат, в по-голямата част от страната количествата ще са от 5-15, на места до около 20 л/кв.м. В Северозападна България до 3 л/кв.м.    

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и утре, вследствие на прогнозирани валежия, са възможни повишения на нивата на наблюдаваните реки. 

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира  за 24 и 25 април, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 24, 25 и 26 април ще бъде над средно многогодишната стойност.

Нивата в целия водосбор ще се понижават. Нови повишения във водосбора сe очакват в периода 25-27 април. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. 

Водните стоежи в българския участък на река Дунав се понижават. Прогнозата за водните нива при Русе за 25 април са за спадане с 8 cm, очаквано ниво 285 cm.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама