Най-високата в Европа сграда от контейнери може да изникне в Люлин

10:37, 24 апр 16 / Любопитно 25 668 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-високата в Европа сграда от корабни контейнери може да се издигне в софийския квартал Люлин още до края на годината. Проектът на Contraster architectural design е за десет етажен хотел. Конструкцията ще е смесена с ядро от стоманобетон и периферия от стоманени модули, разказа архитект Искрен Галев. Предишният проект на инвеститора е бил за монолитна сграда и сградата е почти изградена до кота нула, без плочата. Около бетонното ядрото в което ще има стълбищна клета и асансьори ще се закачат контейнерите. През ядрото ще минават и комуникациите.

Ще използваме 120 контейнера, като всеки ще е стая. На някои от етажите ще се обединят по два контейнера по хоризонтала и два по вертикала, така ще се получи студио, разказа за проекта архитект Галев. На други от стаите ще се използват вратите на контейнерите за конзоли, като така ще се увеличи пространството.



За топлоизолацията спазваме всички изисквания, като за всички останали сгради, каза архитект Галев. От вътре контейнерите ще са изолирани и завършени със гипсокартон и така ще изглеждат като всяка стандартна сграда. Отвън изолацията ще е от минерална вата, а над нея ще има облицовката от фиброциментови плоскости. Пожарната защита на сградата ще отговаря на всички изисквания.

Ще се използват 20 футови употребявани морски контейнери. Единственото негативно въздействие върху околната среда ще е от превоза им, добави Галев. Материалът от който са изработени металните кутии е пригоден за много агресивна мосрка среда. Те са си свършили работата за която са изградени и има огромен излишък по европейските пристанища, според Галев. Причината е, че заради положителния търговски дефицит на Китай от където обикновено идват, много малко от контейнерите се завръщат към страната на произход. След като бъдат селектирани подходящи за целта контейнери, те ще се модифицират в България в заводски условия в цех в който се изпълняват 90% от предварителните строителни работи. Така и контрола на качеството е много по-голям.



Архитект Галев очаква строежът на хотела в Люлин да бъде извършен за 6 месеца, което е 3 пъти по-бързо, отколкото ако сградата бъде изградена по стандартния изцяло монолитен начин. В сградите изградени изцяло от контейнерите строителството е между 6 и 20 пъти по-бързо сравнено с монолитното

Тази година може да започне и изпълнението на ученическо общежитие в София, пак от контейнери. То ще бъде дарение. Техническата част на проекта е готова и скоро ще бъде внесен за одобрение. Самото строителство може да бъде изпълнено за 2 месеца, като монтажа на място ще отнеме едва 3 седмици.

Архитектурното бюро вече има една изградена сграда от употребявани контейнери в София- бирария Beer Box в Младост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама