Основното постижение на кабинета "Орешарски" беше връщането на демокрацията, убеден е Карадайъ

13:04, 24 апр 16 / Политика 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основното постижение на кабинета "Орешарски" беше връщането на демокрацията. Това каза временният съпредседател на ДПС Мустафа Карадайъ по време на 9-ата Конференция на партията, на която трябва да бъде избран нов лидер на партията. Очакванията са именно Карадайъ да поеме управлението, след като Лютви Местан бе „уволнен“ от поста през декември.

По думите на Карадайъ през последните 25 години ДПС е преживяло много опити за подмяната му с различни политически проекти. „И днешната политическа ситуация в страната не прави изключение в това отношение. Либералният ценностен код на ДПС се оказа изключително устойчив в сложното политическо време, в което живеем и се утвърждаваме“, посочи той.

Според него Движението за права и свободи се е превърнало в либерална политическа марка и мярка. Всеки новопоявил се политически субект неизбежно се съпоставял с нея, защото ДПС оставало, докато другите преминават в сивата зона на забравата. На всички активисти на ДПС ни им било пределно ясно, че няма по-голямо предизвикателство за тях от това да пребъдем във времето. 

Нека и този път да покажем на света, че ДПС си остава, а останалите си заминават“, призова Мустафа Карадайъ.

Съпредседателят на партията напомни, че след оттеглянето на идеолога на ДПС Ахмед Доган на предходната конференция "в името на свободата и развитието на ДПС" за оперативен председател беше предложен "изявен парламентарист и добър оратор, който да развие либералния си код в ДПС като кауза, визионерския си усет, диалогичността в партията и с другите политически сили, преценката си на различните ситуации и най-вече да бъде колективен играч".

Но вместо оперативно ръководство на партията на база на колективните решения беше направен опит за подмяна на ДПС и това доведе до политическата необходимост за преждевременната му смяна, обясни Карадайъ.

Връщането към нормалността и в партията е процес, който трябва да е в основата на работата на партийното ръководство на всички нива, препоръча Карадайъ. И напомни, че решенията в ДПС се вземат само след дебати.

В ръководството на партията трябвало да намерят място хора с вътрешнопартийна легитимност и авторитет, които познават структурите, имат непрекъсната комуникация с тях, имат достатъчно богат партиен опит, ползват се с доверието на избирателите и имат добро име в обществото. ДПС имало нужда от по-дълбока мотивация около ясна посока за развитие.

"Стимулирането, подпомагането и подкрепата за малките и средни предприятия трябва да са задача №1 пред структурите на ДПС", призова Мустафа Карадайъ. Той остро критикува работата на сегашната управляваща коалиция, водеща до социална несигурност, висока безработица, липса на стимули за бизнеса. А анализът на социалната картина налагал извода, че най-високите нива на безработица са предимно в региони, населени с традиционни избиратели на ДПС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама