Варненци честваха 40-годишнината от постижението на кап. Георги Георгиев

14:11, 24 апр 16 25 573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С тържествена церемония днес в яхтклуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна“ бе отбелязана 40-годишнината от отплаването на патрона му за участие в Трансатлантическата регата за едночленни екипажи OSTAR’76 и последвалото първо българско околосветско самотно плаване. На кея, от който на 24 април 1976 г. тръгва 30-футовата яхта „Кор Кароли“, вписана по-късно заедно с шкипера си и постижението му – 202 дни около света, в Книгата на рекордите „Гинес“, се събраха ветроходци, представители на морската общественост, близки и приятели на кап. Георгиев, граждани и гости на Варна.

„Плаване, което промени киловото ветроходство в България“, нарече околосветската обиколка на Капитана дългогодишният секретар на яхтклуба Румен Кирчев в словото си. Спомени за кап. Георгиев сподели и Любка Денкова, която заедно с Георги Скопчанов и Георги Попов е била част от екипажа, с който“Кор Кароли“  е потеглила от Варна към Бургас. В Бургас яхтата е натоварена на кораба „Велико Търново“, за да бъде доставена в териториалните води на Великобритания.

Под звуците на националния химн цветя пред бюст-паметника на кап. Георги Георгиев поднесоха най-малките ветроходци от яхтклуба, който носи неговото име от кончината му през 1980 г. По-късно те направиха и демонстрационна тренировка, облечени в новите си екипи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама