Откриват световното по ушу в Бургас с грандиозно шоу на „Тройката“, канят и Джет Ли

14:24, 24 апр 16 / Спорт 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шестото Световно първенство по ушу за младежи, домакин на което е Бургас, ще бъде открито по грандиозен начин на централния площад „Тройката“. Това стана ясно на първата пресконференция по повод надпреварата, която ще се проведе от 26-ти септември до 2-ри октомври тази година в зала „Младост“.

„Планираме да вдигнем най-голямата сцена, която е правена някога на площад „Тройката“. Ще я осветим подобаващо и ще покажем първо какво е България, какво е Бургас, след което да демонстрираме какво е ушу и къде сме ние в него. Накрая ще открием състезанието с една великолепна заря. Всичко това ще бъде направено като шоу спектакъл, в който ще присъстват всички състезатели и гости“, заяви президентът на Българска федерация по ушу Стефан Колев. Той посочи, че официалните гости ще бъдат на 300 от цял свят, като сред тях ще има министри, министър-председатели и президенти. Някои от тях в момента изобщо не знаят къде се намира България и за първи път ще се запознаят с нашата страна именно в Бургас.

„Всички те ще присъстват на най-великото откриване на световно първенство, което са виждали някога“ – категоричен бе Стефан Колев.

Специална покана да присъства на световното е отправена към майстора на бойното изкуство и кино актьор Джет Ли. Това съобщи Антъни Го, вицепрезидент на Световната федерация по ушу, който също присъства на пресконференцията. Той каза, че звездата от „Манастирът Шао Лин“ и още редица холивудски филми е с много натоварена програма, но от федерацията правят всичко възможно да го доведат в Бургас.

Антъни Го и Байрън Якобс - организационен директор на Световната федерация по ушу, изказаха възхищението си от морския град.

“Бургас е красив и сме сигурни, че за всички състезатели, които дойдат на състезанието, ще бъде голяма емоция да го посетят. Не забравяйте колко красив е вашият град“ – каза Антъни Го.

Домакинството на морския град беше спечелено в оспорвана конкуренция с градове като Москва, Варшава и Шарм Ел Шейх. За събитието се очаква да пристигнат над 1000 състезатели от 50 държави, придружавани от техните екипи. Състезанието ще премине под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Спортната надпревара ще протече на два килима за формите (Тао Лу) и на платформа (Лей Тай) за свободните двубои. Състезателите ще се представят във всички състезателни стилове - ръчни форми, къси оръжия, дълги оръжия, като за най-големите ще има и заучени двубои. Най-големите ще играят до четири форми (ръчна, две оръжия и дуйлян), средната възраст до три (ръчна и две оръжия), а най-малките до две (ръчна и едно оръжие, само от северните стилове).

Подготовката на българския отбор тече с пълна сила, като специално за предсъстезателния период в България пристигна помощник-треньор от Виетнам. Ли Трънк Хю е носител на редица международни отличия в южните стилове на ушу. Той ще поеме подготовката на нашите състезатели в дисциплините Тао Лу (форма). Целта е нашите участници да се представят достойно и зарадват българската публика. Фаворити в надпреварата са отборите на Китай, Русия, Турция, Индонезия, Корея, Казахстан и Сингапур.

Състезанието по свободни двубои (Сан Да) ще бъде разделено на категории от 48 кг до 60 за жени и до 80 кг за мъже. Спарингите ще протекат по правилника на Световната федерация, който е изключително зрелищен и предлага не само битка в гард, но и техники за събаряне и хвърляне на противника. Срещите се провеждат на платформа без обезопасителни въжета.

Ушу се практикува по света от близо половин милиард души, а в България ще видим най-добрите сред тях. Широката популярност на спорта на световно ниво и големият брой гости, които то ще привлече в Бургас, ще бъдат добра реклама за града и ще имат благоприятно икономическо въздействие върху туристическия сектор след края на летния сезон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама