Директорът на ЦРУ с изненадваща визита в Сараево

14:39, 24 апр 16 / Свят 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на ЦРУ Джон Бренън направи изненадваща визита в босненската столица Сараево. Той е пристигнал в нощта на четвъртък срещу петък и остана няколко дни в Босна и Херцеговина, където разговаря с ръководителите на местните спецслужби, съобщава БГНЕС.

Бренън разговаря с босненските министри на вътрешните работи, на сигурността, с директорите на полицейските служби, както и със Спецгрупата за борба срещу тероризма.

Според местните медии Бренън разговарял за "глобалната борба срещу тероризма, терористичните заплахи в Босна и Херцеговина и мерките, които се вземат от властите в Сараево по този проблем".

"Директорът на ЦРУ Джон Бренън пристигна в страната поради най-малко две причини - първата е свързана с мащабната операция на Интерпол за спиране на търговията с оръжие и втората е свързана с доставките на оръжие от Балканите към Европа", смята Джевад Галияшевич, който се представя като експерт по въпросите на тероризма. Според него в операцията на Интерпол са били ангажирани над 5000 полицаи и се отнасяла до изземване на оръжие, което е било предназначено за Западна Европа. Той припомня и писмото на Бренън от преди две години до президента на Босна и Херцеговина Младен Иванович, в което директорът на ЦРУ подчертава, че "на ръководния пост в разузнавателните служби и агенциите по сигурност трябва да се избират верни лица, но не и ислямисти".

Американският портал "Ветерънс тудей" публикува разследване, в което се твърди, че босненецът Езхер Беганович е основната връзка и ключова фигура при организацията на терористичните атаки в Париж и Брюксел. Изданието се позовава и на информация от "Уикилийкс", от която става ясно, че Беганович е член на "Бугоянската терористична група", която е участвала в няколко нападения срещу полицейски управления и срещу хървати, завърнали се по домовете си.

Според белгийската държавна телевизия РТБФ при обиските на жилищата на задържаните терористи, участвали в атентатите в Брюксел, са открити техни интернет-връзки с Беганович.

"Ветерънс тудей" твърди, че Езхер Беганович е основният администратор на босненския портал "Сафф" и чрез него пропагандира радикален ислям и набира привърженици. Освен "Сафф" в текста се споменават и следните босненски сайтове, които пропагандират краен ислям - "Бир", "Босна медия", "Исламска ТВ", Минбер", "Соупкичен Босния", както и техните профили във Фейсбук и Туитър.

"Сафф" реагира на тази публикация и я определи като "клеветническа и лъжлива".

Директорът на ЦРУ Джон Бренън пристигна в Сарево след визитата си в Рияд, столицата на Саудитска Арабия, където проведе срещи с ръководителите на 6 спецслужби от арабски държави. Основна тема в разговорите е била "координацията им за техните акции в Ирак, Сирия и Йемен".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама