На Цветница изпълниха ритуала кумичене в Несебър (снимки)

15:19, 24 апр 16 25 796 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лазарки изпълниха традиционния ритуал кумичене в Несебър. Това се случи на днешния празник Цветница, като в обичая взеха участие близо 130 деца от Обединена общинска школа по изкуствата, пременени в традиционни фолклорни носии, съобщиха от местната Община.

По традиция лазарките се събраха в двора на църквата, за да изтанцуват традиционните за празника хора под звуците на обредните песни за здраве и берекет. Децата взеха от храма върбови клонки и се отправиха към река Хаджийска, където изпълниха ритуала кумичене - хвърляне на венчетата в реката. Според народните вярвания момичето, чийто венец изпревари всички останали, се избира за „кумица“. В духа на традициите, нравите и обичаите през цялото време на ритуала децата огласяха с песни и танци моста над реката.

И на Цветница, и на Лазаровден в Демонстрационния център на занаятите в новата част на града имаше празничен базар и два концерта, организирани от Сдружението на занаятчиите и творците в Несебър. Интересният репертоар на участващите групи донесе много добро настроение на посетителите, които имаха възможност да разгледат предлаганите изделия и да си купят нещо от тях. За празничната атмосфера допринесе и екстериорната украса на двора в центъра – по дърветата в духа на предстоящия Великден бяха закачени пъстри яйца.

На Цветница в салона на Народно читалище „Яна Лъскова“ в града на ЮНЕСКО ще се състои и концерт-спектакъл на Групата за изворен фолклор „Вардарка“ при НЧ „Гоце Делчев“ - Равда, която отбелязва 10 години от своето създаване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама