Десетки поискаха свобода за конопа (снимки)

16:29, 24 апр 16 25 595 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки граждани се събраха на площад „Света Неделя“ в столицата и поискаха легализация на конопа. За ползите от марихуаната в медицината се обявиха либертарианци, общественици, политици, икономисти и пациенти.

Сред исканията им са да се разреши употребата на коноп за медицински цели, да се декриминализира притежанието и култивирането на коноп за лична употреба и да се разреши и регламентира отглеждането и преработката на всички продукти от индустриален коноп.

„С легализирането на определен наркотик количеството наркозависими намалява. В случая с марихуаната не е удачно да се говори за това, защото няма зависимост“, каза Иван Петров пред София Topnovini.bg. По неговите думи цената на марихуаната е много висока, защото тя е изцяло забранена. „Ако се легализира, цената й би паднала драстично и по този начин мафията не би печелила толкова пари“, допълни той. Според него от медицинска гледна точка с легализирането й ще се облекчат страданията на много хора.

За икономическите ползи от легализирането на марихуаната в България директорът на Института за пазарна икономика Красен Станчев каза пред София Topnovini.bg, че по този начин ще отпадне корупцията в следствените органи. „В момента криминализацията на т.нар. леки наркотици води до стимули за следствените органи. Те пускат големи дилъри за да се занимават с онези, които потребяват марихуана или поради здравни причини, или защото е модерно“, обясни той.

По неговите думи и в тази област, и в много други, свързани с храни и лекарства, много бързо се намират заместители. „А заместителите винаги са по-лоши от онова, което е забранено“, каза Станчев и допълни, че това води до тежки последици както за здравето, така и за морала. Той се обяви за пълна легализация на наркотиците.

„Медицинската марихуана бе разрешена за медицински цели в законодателството, колкото и да е консервативно“. Това каза пред София Topnovini.bg независимият депутат Велизар Енчев, който поде петиция, законопроект и питане към здравния министър Петър Москов за легализиране на медицинската марихуана през 2015 г.

Предложението терминът „марихуана за медицински цели“ да се замени с „марихуана за медицински изследвания“ от един месец е прието на първо и второ четене в здравна комисия, отбеляза той. Енчев обясни, че това стеснява възможността за употреба на марихуаната за множествена склероза, рак, диабет, за някои очни заболявания и за използването на канабиноидния спрей и маслото за пациенти, които са минали химиотерапия след онкологична операция.

Статистиката сочи, че в 13 държави от Европейския съюз канабисът се използва за медицински цели, отбеляза депутатът, който се обяви за декриминализацията на еднократната доза марихуана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама