Победителката в конкурса за млади флористи дарява наградата си за благотворителност

16:41, 24 апр 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вили Тегова от Сандански спечели първата награда в петия национален конкурса за млади флористи, който се проведе във Варна. Темата този път беше „Пъстър Великден“, а участниците трябваше да сътворят венец от жълта едра хризантема, хризантема сантини, карамфил, оранжев гербер, астромерия, фрезия и леатрис (декоративен грах), като ги съчетаят с естествени материали, свързани с празника и пролетта.

След като получи статуетката на изложението „Гранд Флора“, грамота и чек за 500 лв., победителката обяви, че ще даде парите за благотворителност. Те ще бъдат разпраделени поравно между 20-годишния студент Мартин Иванов, пълен отличник от ІІ курс японистика, и приюта за бездомни кучета в родния й град.

Бурно аплодирана от участници и зрители, Вили призна: „Аз всъщност съм Величка и за мен темата Великден означава много.  Посветила съм се на природата – от 20 години съм планинар, качвам планински върхове като Матерхорн. Цял живот за мен най-възвишената красота е красотата на природата, затова в моя венец се опитах да създам отрязък от природата. Всяко цвете, всяка тревичка за мен е отражение на празника, с аранжировките пресътворявам картините, които са запечатани в главата ми от моите срещи с натурата. Никога не ме е напускала надеждата, че доброто и красотата ще спасят света. С тая мисия живея и нямам време за губене – сбъдвам мечтите си, този конкурс беше една от тях.“

Вили не е собственик на магазин за цветя, работи като медицинска сестра в Швейцария, но се занимава самостоятелно с флористика. Участва в конкурса за първи път, ала от три години насам следи внимателно всичко за „Гранд Флора“ и се готви за своя забележителен дебют. За нейното представяне председателят на Асоциацията на флористите в България и на журито Ивайло Иванов сподели: Вили е страстен ентусиаст и иска да научи много. Тя спечели, защото спази условията на конкурса –не само всички технически параметри, но и постигна празничното въздействие на Великденския венец с върбови клонки, листа и пера. Това беше венецът с най-силно великденско излъчване, с интересни техники на поставянето на цветята във вода и с изключителен баланс на елементите в композицията.“

Втората награда - грамота и 200 лв. - заслужи Анна Земцова от Москва, която от няколко години живее във Варна. Чаровната рускиня вплете в своя венец лозови пръчки от своя двор в кв. „Виница“, звезди, измайсторени от трева и мъх, яйца от папиемаше. Черешката в нейната аранжировка бяха миниатюрни цели лукчета, току-що извадени от пръстта.

Носител на третата награда - грамота и 100 лв. - стана Радиана Кръстева от Каварна. Тя докосна сърцата на зрителите със своя венец от тръни с десетки накацали по него бели плетени петленца. „Петленцата изплете на една кука специално за участието ми в конкурса моята баба Радка – направи ми 80 петленца. Тя е на 93 години и много ме подкрепя в заниманията ми с цветя“, разказа Радиана, която има свой магазин в Каварна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама