Вижте новородените животни в столичния зоопарк (снимки)

18:55, 24 апр 16 / Любопитно 25 1433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичният зоопарк става все по-обитаван от животни. Но това не е заради обмен на нови видове между зоопарковете е Европа, а заради новородените животинчета там. Най-малките, които могат да се видят от посетителите, са червено кенгуру, мармозетки, антилопа, муфлон, козирози. Скоро се очаква да се излюпят щраусчета. Зебрата, която е само една, пък ще се сдобие с нежна половинка през месец юни по обмен от зоопарк в Англия.

От зоопарка обясниха, че няма малки лъвчета и тигри не защото трудно се размножават, а защото няма къде да се отглеждат след раждането им. По думите на биолога Катерина Зарева от Екологичния център в Зоологическата градина София другите зоопаркове не искат лъвове, защото си имат и защото са скъпи за отглеждане.

Ето и малките животинчета:

Двумесечно червено кенгуру увеличи броя на критично застрашения вид. Червеното кенгуру се храни с растителност. То се размножава целогодишно, като след раждане малкото кенгуру тежи около 1 грам. Когато стане на около 8 месеца, бебето кенгуру напуска за постоянно торбата на майка си. Червените или още ръждивите кенгура са най-големите двуутробни бозайници на света.

Зоопаркът се е сдобил с големите кенгура чрез Европейската програма за застрашени видове с цел размножаване. Всички тези животни са много ценни и са описани в специална племенна книга. Знае се всеки екземпляр в кой зоопарк се отглежда и какво е потеклото му. Тази програма разпределя животните из зоологическите градини в Европа, така че те да имат здраво поколение и да расте популацията им.



Патагонската мара, която също е застрашен вид, има две малки. Те живеят в едно ограждение заедно с кенгурата, тъй като използват убежищата на други бозайници и в естествената си среда. Патагонските мари също се хранят с трева, листа и плодове и се размножават целогодишно.



В столичния зоопарк скоро са се родили и мармозетки. Те са едни от най-дребните маймунки. Средната им дължина е 136 милиметра без опашката, която е по-дълга от тялото. Бащата носи на гръб малкото и го предава на майката за кърмене.



Антилопата адакс, която е критично застрашен вид, е увеличила своето поколение с малко антилопче. Тези животни се хранят с трева, корени, листа, пъпки и семена. Размножават се обикновено през зимата и ранната пролет. В дивата природа са останали по-малко от 300 индивида. Разпространени са в Северна Африка.



Муфлоните също са допринесли за увеличаването на вида си в зоопарка. Те са предшественици на овцете и са ловен обект в България. Муфлоните също са тревопасни, а размножителният им период е ноември -декември. Само мъжкият муфлон има рога, по чиито линии може да се определи на каква възраст е.



Гривестият козирог е уязвим вид, който е с тенденция при популацията към намаляване. В зоопарка вече има малки козирогчета. Естественото им разпространение е Северозападна и Централна Африка. Те се хранят с растителност и се размножават през октомври-ноември. И мъжките, и женските козирози имат рога.



Египетските лешояди пък още не са снесли яйца, но си правят гнездо. Те са най-малките лешояди и на Балканския полуостров са застрашен вид. Интересното при тези птици е, че те са моногамни и трудно се чифтосват. В столичния зоопарк те са увеличили популацията като младите лешояди вече са отделени в друга клетка.

Скоро зоопаркът ще бъде реконструиран. Ремонтните дейности ще започнат от залата с големите котки и залите на приматите. Те ще бъдат разширени, огражденията ще обхванат околните зелени площи, ще бъдат поставени и стъкла за различни гледни точки на посетителите на зоопарка, съобщиха от Зоологическата градина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама