"Спаси София": Ръководството на ЦГМ трябва да бъде уволнено

19:28, 24 апр 16 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Оставката на зам.-кмета по транспорт Любомир Христов е твърде закъсняла и е в резултат на скандала за обществени поръчки на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Това заявяват от гражданската интернет инициатива „Спаси София“. Те настояват и за уволнението на цялото ръководство на ЦГМ, което е „ довело дружеството до огромни задължения и поело курс на потъване на градския транспорт в София“.

Доказателството за провалената транспортна политика на столицата според тях е намаляването на пътниците в градския транспорт, въпреки развитието на метрото и новите 126 автобуса от общо 700, които обслужват гражданите.

Сред нередностите в общинското дружество от „Спаси София“ открояват „концесии и подарени лихви за частни превозвачи за стотици милиони левове, разпадащи се автобуси, които се пускат на линия, без да са технически изправни, малтретиране на шофьори и служители, разпадащи се спирки, нови електронни табла, които или изобщо не работят, или показват грешна информация, ремонти на ремонтите, влошаване на транспортната услуга и пълна липса на заинтересованост към нуждите на пътниците".

Като "крайно неефективно, безотговорно и незаинтересовано" за решаването на истинските проблеми те определят управлението на ЦГМ. От „Спаси София“ отбелязват, че сегашното ръководство на общинското дружество вече напълно е загубило доверието на столичани след увеличението на цената на билета с 60%.

През 2012 г. e назначен петчленен състав на съвета на директорите на ЦГМ. Кандидатите не са избрани с конкурс, а ЦГМ се преобразува от ЕООД в ЕАД. Това позволява за кандидатите да не важат изискванията за образователен ценз и управленски опит, каквито има при конкурсите, припомнят от гражданската инициатива. Така в управлението влизат журналистът Свилен Кръстев, пътният консултант инж. Тодор Тодоров, зам.-изпълнителният директор на Сдружението на общините Емил Савов (на негово място през 2014 г. влиза Румен Стоилов), бившият шеф на изпълнителна агенция ДАИ – Симеон Арнаудов и преподавателят от НБУ Надя Маринова. Тогава общинският съветник от ГЕРБ Вяля Чилова заявява, че и петимата са номинации на ГЕРБ и партията поема политическата отговорнсот за назначенията.

От "Спаси София“ се обръщат към столичния кмет Йорданка Фандъкова, че не искат повече оправдания и кухи обещания, които не са подкрепени с действия. Според тях Фандъкова трябва да настова за оставките на цялото ръководство на ЦГМ, защото гражданите нямат доверие в тях.

„Тези хора са некомпетентни, нагли и незаинтересовани, а нека прокуратурата да каже дали са и корумпирани. Няма как да бъде прието директори на транспорта да бъдат самбист, уволнен ДАИ-джия заради катастрофа със смъртни случаи или жена, хваната мъртво пияна в столично заведение! На тях, ние гражданите на София, им поверяваме 300 млн. лв. годишно. От тях очаквахме смели, решителни и професионални действия за оздравяването на градския транспорт в София, но вместо това получаваме скандали, лихви към частни превозвачи, тирания върху шофьори и ватмани и нула въведени европейски практики", отбелязват от гражданската инициатива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама