Миков: БСП е срещу електронното и срещу задължителното гласуване

20:16, 24 апр 16 / Политика 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Позицията на БСП е срещу електронното дистанционно гласуване по интернет, както и против задължителното гласуване, защото то противоречи на Конституцията. Това заяви в коментар на промените в Изборния кодекс председателят на БСП Михаил Миков на днешното заседание на Националния съвет на партията, съобщиха от БСП.

Относно създаването на многомандатен район „Чужбина“ Миков изрази мнение, че това, във връзка със задължителното гласуване, ще води до налагане на електронно дистанционно гласуване и ограничение на местата за гласуване.

Лидерът на БСП се обяви против ограниченото право на всеки избирател да иска поправяне на избирателните списъци. „Въпреки острите възражения от нас, с приетото изменение, само ако са допуснати непълнота или грешка спрямо конкретен избирател, само той ще може да иска поправка. Това прави неуязвими фантомите в списъците“, обясни Миков.

Крайно време е да бъде създадена онази държава, която Конституцията повелява – демократична, правова и социална България. Това се казва в проекта за политическа платформа на БСП „За България – суверенна, справедлива, просветена!“, одобрен на заседание на Националния съвет на партията. Документът предстои да бъде представен и приет от 49-ия Конгрес на БСП, който предстои на 7-8 май, съобщиха от партията.

България се намира в критичен и преломен момент, заплашена е от демографски колапс, дезинтеграция, социална поляризация и културна деградация, отбелязват от БСП и предупреждават, че демокрацията у нас е в упадък. Отбелязват също, че в България набира сила авторитарното управление, налагат се идеи за „премиерска“ или „президентска“ република, докато според БСП парламентаризмът и представителната демокрация могат да гарантират свобода и самоуправление.

„Тече процес на унищожение на идеята за държавност. Държавата загуби посока, а държавността е компрометирана. БСП не може да приема задълбочаването на тези процеси, пагубни за бъдещето на България“, пише в платформата на партията. В нея се подчертава, че пред БСП стои отговорността да бъде категоричната лява алтернатива за страната и че БСП е национална партия, отстояваща националните интереси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама