Над 3000 мигранти са заловени у нас от началото на годината

22:13, 24 апр 16 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 3 300 имигранти са заловени у нас от началото на годината. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев в ефира на БНР.

„Голяма част от тях подават молби за бежанци, но в същото време те изчезват от домовете за бежанци и се опитват по други нaчини да напуснат страната“, допълни той. По неговите думи граничната полиция е регистрирала 10 хил. опита за преминаване на нашата граница през този период, но те са били предотвратени.

Мерките на властите в Турция са довели до мигрантски спад към Гърция, каза още Гунев. Дневният мигрантски поток е бил около 2000 души, а сега оттам преминават около 100 – 200 души на ден. Подобен е ефектът и в България, като през месец февруари мигрантският поток е намалял с близо 20% в сравнение със същия период за 2015 г. През месец март намалението е с 30% спрямо предходната година, отчете зам.-министърът.

Не се зaбелязва пренасочване на мигранти от Гърция по балканския маршрут, допълни той. Групите, които се залаявят, се връщат отново в Гърция, като от началото на годината по-малко от 200 мигрнти са се опитали да преминат гръцката граница нелегално.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама