Борисов пак спаси положението - без блокада на превозвачите за Великден

11:24, 25 апр 16 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Блокада на границата няма да има, заяви транспортният министър Ивайло Московски след среща с премиера Бойко Борисов и българските превозвачи, предаде репортер на София Topnovini.bg. По думите на транспортния министър този компромис е за последен път.

Миналата седмица след срещата на ръководствата на превозваческите съюзи беше взето решение границата ни с Гърция да бъде блокирана за Великденските празници. Беше предвидено блокадата да започне от 29 април от 10 ч. Туроператори и хотелиери прогнозираха, че загубите им ще бъдат в размер на близо 100 млн. лева.

Московски обясни, че с "ултимативна декларация" браншовите организации в транспорта и туризма предупреждават Гърция, че ако от сега нататък се допусне незаконно блокиране на границата по каквато и да е причина, абсолютно целият български бизнес и браншове, които ще се присъединят към декларацията, ще блокират границата. Според транспортния министър така ще се отговори реципрочно на тези незаконни действия. 

Председателят на Асоциацията на българските туроператори Байко Байков заяви, че ще подкрепят действията на превозвачите в бъдеще, когато бъдат принудени да претърпят подобно унижение, каквото претърпели през февруари. "Уверявам ви, че не само превозвачите, но и всички в туристическия бранш ще направят необходимото партньорите ни в Гърция да са достатъчно добре информирани предварително", добави той.

Миролюб Столарски от Асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт пък подчерта, че след тежки преговори стигнали до компромисно решение и спечелили още един бранш, който обещал, че ще е твърдо зад тях. По думите му при следващо незаконно блокиране на българо-гръцката граница, ще има сериозен отпор на всички отношения с Гърция. 

"Идеята беше да имаме някаква чуваемост. Доволни сме, че туристическият бранш застана зад нас. Унижението, което претърпяват превозвачите ни на границата много малко хора биха го понесли. Борисов не ни е убедил, а ни обедини", подчерта Столарски. 

Благой Рагин от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация заяви, че бил убеден, че премиерът Борисов ще намери начин да "разсече този възела". Той уточни, че дали ултиматум на съседите си, че ако искат да бъдат истински европейци, да правят бизнес и да си ходят на гости, трябва да се съобразт с тях. "В противен случай ще покажем своите зъби, каквато и цена да платим", заплаши Рагин.

Mинистър-председателят не за първи път "решава" проблеми с личната си намеса - той се появи изненадващо на границата през февруали по време на блокадите от страна гръцките фермери, малко след това те прекратиха акциите си. Борисов "спаси" къмпингуването, като по негово нареждане се промени приетата забрана. Пак по негово нареждане беше отворен старият път за Созопол, затворен с незаконни бариери.   

Московски коментира и скандала около уволнения в петък изпълнителен директор на Гражданската въздухоплавателна администрация (ГВА) Минчо Цветков. По думите му Цветков бил освободен на базата на комплексна проверка.

"Подчертавам - в комплексната проверка няма нито едно твърдение или доказателство за корупционни практики. Освободихме Минчо Цветков заради слабости в административните му функции и недобра финансова дисциплина в агенцията. Решението за освобождаването му е поне от преди 2-3 седмици, така че това, което направи Атанас Атанасов не беше коректно", заяви транспортният министър, визирайки пресконференцията на Атанасов, където той посочи, че има тежки злоупотреби при назначаване на ръководни длъжностни лица в администрацията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама