Двама мъже загинаха при взрив в "Арсенал" (обновена)

12:13, 25 апр 16 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двама мъже загинаха при взрив в казанлъшката оръжейница "Арсенал". Сигнал за инцидента е подаден в 10.44 ч на тел.112. Взривът е избухнал в  завод 3 на територията на "Арсенал". Още един работник е пострадал, но без сериозни травми. 

Единият от загиналите е зам.-директорът на Завод 3 53-годишният ингженер Върбан Пешков. Вторият мъж е монтьорът Румен Райчев на 41 години. И двамата са дългогодишни работници в оръжейницата. Починали са от тежки изгаряния вследствие на взривен барут.

Избухналият след взрива пожар е угасен, няма опасност за хората и околните сгради. Работещите в завода са били евакуирани своевременно.

В момента в "Арсенал" работят над 8000 души.

Припомняме, че на 21 юни 2011 г. при взрив в завод 4 на „Арсенал” тежко пострада 51-годишната Велинка Димитрова. Тя получи тежки изгаряния и на 8 юли почина във Военно-медицинска академия. Според експертите Велинка се е спънала или й е прилошало, за да изпусне материали, които са се възпламенили при падането. Ударната вълна отнесла 2/3 от лявата й ръка, откъснала и пръстите на дясната. Взривът е нанесъл тежка травма на белия дроб, счупена е долната челюст на жената, обгорени са гърдите й и има фрактури на гръдния кош.

На 16 ноември 2007 г. в същия завод 4 край Мъглиж пострада 53-годишната Сание Ахмедова, която почиствала инструменти със спиртно-воден разтвор. Изтървала един детайл във ваната и при удара течността се възпламенила и я обгорила. Пет седмици по-рано 48-годишният Атанас Атанасов загина при взрив на центрофуга за нитроцелулоза в Завод 3.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама