Пускат отново поръчките за автомагистрала „Хемус“

14:23, 25 апр 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички направени проверки на прекратените обществени поръчки за строителство на автомагистрала „Хемус“ показват, че процедурата не е опорочена. Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова във Варна, където участва в бизнес форум за развитието на Североизточния регион. „Сега имаме възможност да обявим наново, по новия Закон за обществените поръчки, процедурите за избор на изпълнители, като при първия лот няма да има забавяне. Обществената поръчка за него ще бъде обявена най-късно в края на май –  началото на юни,  а  останалите три - след като бъде довършено препроектирането и екологичната оценка на трасето. Надявам се това да стане следващата година“, каза Павлова.

Над 300 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ ще могат да бъдат вложени в целенасочени инвестиции за подкрепа на Североизточния район, Варна и областта. Те са в направленията градско развитие, градски транспорт, градска среда, образователна инфраструктура, заедно с фондовете, които се предвиждат по линия на финансовия инженеринг – за градско развитие и съпътстващите мерки по програмата. Това съобщи пред форума министър Павлова.

По думите й за градовете в Североизточна България са предвидени 188 млн. лв., които ще бъдат предоставени под формата на безвъзмездна помощ. С нея ще бъдат подкрепени проекти за градско развитие, енергийна ефективност, градска среда, градски транспорт. 40 млн. лв. ще бъдат инвестирани в пътна инфраструктура, реформа на спешната помощ и подкрепа за образователната реформа – общо още над 100 млн. лв., а с 13 млн. лв. ще бъдат подкрепени 10 професионални гимназии.

Североизточна България може да се възползва от възможностите, които ще предоставят два фонда за финансов инженеринг – Фондът на фондовете с  370 млн. лв. и Фондът за развитие на туристическата инфраструктура, който е със стартова инвестиция до 100 млн. лв., но се очаква тя да се утрои, обясни министър Павлова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама