Откриха обновено крило на сградата за социални услуги в Лясковец

14:28, 25 апр 16 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С празничен водосвет бе открито обновено крило в сградата на Домашния социален патронаж в Лясковец. Дни преди светлите великденски празници бе прерязана лентата на Звеното за почасово предоставяне на услуги за социално включване в домашна среда. Това стана възможно благодарение на спечелен от община Лясковец проект.  Лентата на новото крило прерязаха кметът на Общината Ивелина Гецова и народният представител от ПП ГЕРБ инж. Клавдия Григорова-Ганчева. Управителят на Общинския комплекс за социални услуги Ивелина Цвяткова представи работата по проекта и разказа за направените ремонтни дейности.

 По проекта бе предвидено разширяване на Звено за услуги в домашна среда, създадено по схемата „Помощ в дома“ и подобряване на материалната база. Изградени бяха още едно помещение с две работни места и една зала за групови занимания. Във връзка с това бе извършен ремонт на неизползваеми до този момент две стаи, както и на прилежащите към тях – коридор и санитарно помещение. Ремонтираните помещения са обзаведени и оборудвани с всичко необходимото за тяхното функциониране – компютърна конфигурация, преносим компютър, мултифункционално устройство, работни столове, бюра, етажерки и шкафове и др., както и апарат за измерване на кръвното налягане за нуждите на предоставяните здравни услуги.

Разширяването дейността на Звеното за услуги в домашна среда позволи да се предоставят интегрирани услуги на деца и възрастни с увреждания и на хора над 65 години с невъзможност за самообслужване, както и социални и здравни услуги в домашна среда. Създаденото Звено за почасови услуги усъвършенства и доразвива предлаганите социални услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“ от една страна, а от друга – способства за подобряване качеството на живот и интегриране на възрастните хора и на хората с увреждания от община Лясковец.

С изпълнение на проектните дейности през декември 2015 година бяха наети първите „социални асистенти“ и „домашни санитари“, а от април 2016 и „личните асистенти“. По проекта работят 10 „домашни санитари“, които обгрижват 58 потребители, 4 социални асистенти, обгрижващи 8 потребителя и 17 лични асистенти, полагащи грижи за 25 потребители”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама