Зам.-министър Мичева: Запрещението е гражданска смърт за лицата с увреждания

14:57, 25 апр 16 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Запрещението на лица с увреждания, което се практикува все още в България, води до лишаването им от граждански права или това е гражданска смърт. Това заяви зам. правосъдният министър Виргиния Мичева-Русева в Шумен.

Тя участва в първата кръгла маса по проблемите за дееспособността и необходимоста за промяна на Закона за лицата и семействата. Форумът е организиран от народния представител Ралица Тодорова и се провежда в Гранд хотел „Шумен”.

Изготвянето на нов закон е отговор на ангажимент, поет от България през 2012 г., когато страната ратифицира Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН.

В Конвенцията се изисква равнопоставеност на всички хора пред закона независимо дали имат някакви увреждания.

Ние сме в противоречие с принципите на Конвенцията от 2012 г. Все още продължаваме да поставяме лица с интелектуална недостатъчност под запрещение, заяви Мичева-Русева. Тя обясни, че от 2012 г. съществува работна група, която подготвя нови текстове, съобразени с международното право.

Според тях държавата се задължава да създава механизми, които да подкрепят лицата с увреждания.

Зам.-министърът обясни, че трбва да се създават мерки за подкрепа. Чрез тях съдът ще стане по-ангажиран, като на всеки 2 години ще се изисква доклад какво е състоянието на лицето, поставено под запрещение.

Запрещението лишава хората от всички техни права. Всяко лице е различно и има нужда от различна подкрепа. Ако не може да сключи сделка, да бъде посъветвано за нея, а не по принцип да бъде наложено запрещение, разясни идеята на новия закон Мичева-Русева.

Тя обясни, че състоянието на всяко такова лице ще се следи от група. Ангажиран е кметът, заедно със социални работници и се проследява какво се случва, посочи зам.-министърът.

Към момента заради несъответствието на българското с европейското законодателство заради режима на запрещение България е осъдена по две дела, каза още тя.

Мичева-Русева обясни, че в закона е предвиден и режимът на хората в кома. За такива случаи ще се назначава представител от съда и заедно ще се взема решение какво да се извършва – дали и какво имущество да се продава или какво лечение да се предприема.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама