Съдът се произнесе за спорния 7 етаж в Хирургическия блок в Русе

19:07, 25 апр 16 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специализираната болница за активно лечение по физикална и рехабилитационна медицина "Медика" да предаде на "Многопрофилната болница за активно лечение - Русе" АД държането на източното крило от седмия етаж от Хирургическия блок, включващо коридор и 14 болнични стаи с площ 550 кв. метра.

Това постанови Русенският районен съд, като решението е с дата 21 април 2016 г., но бе публикувано днес на сайта на РРС.

Причината е, че договорът за наем, сключен за този недвижим имот на 24 март 2005 г., е престанал да действа, посочват магистратите.

Освен това частната специализирана болница е осъдена да плати на държавната МБАЛ сумата 1 113 лева разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Русенски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му.

Както вече съобщихме, след съвместно проучване на Topnovini.bg с БНР стана ясно, че спорове между "Многопрофилната болница за активно лечение - Русе" АД и две от лечебните заведения "Медика" са стигнали до съда.

Държавата е основен акционер в "МБАЛ-Русе" АД, а изпълнителен директор е доскорошният общински съветник от ГЕРБ д-р Иван Стоянов. СБАЛФРМ "Медика" и хосписа със същото име пък са на общинския съветник от ГЕРБ д-р Кирил Панайотов.

По конкретното дело, от държавната болница заявиха, че договорът за използването на част от седмия етаж за рехабилитация от "Медика" е приключил още през пролетта на 2015 г. Изпратени са покани за освобождаването му, но няма резултат и затова се е стигнало до делото.

"С изтичането си договорът ни за наем стана автоматично безсрочен", сподели тогава д-р Панайотов.

По време на съдебния спор е записано, че "договорът е бил сключен като срочен до 01.04.2015г., след която дата срокът му не е подновяван, но ответникът продължил да го ползва, поради което, според ищеца, срочният договор за наем се е трансформирал в такъв за неопределен срок". Тогава ищецът (МБАЛ-Русе) предизвестил ответника (СБАЛФРМ "Медика"), че прекратява действието на договора с писмо, получено от ответника на 21.08.2015г. и го счита за прекратен с изтичане на едномесечното предизвестие.

От частното дружество са оспорили предявения иск. Навежда се довод, че договорът е прекратен от лице, което няма право да го стори, както и множество неправни доводи относно последиците от прекратяването му.

Посочено е, че договорът сключен за срок от три години. През 2008 година срокът му е удължен до 01.04.2013г, а на тази дата е последвало ново удължаване - до 01.04.2015г.

Отбелязано е още, че на 15.08.2015г. съветът на директорите на "МБАЛ-Русе" АД е взел решение за прекратяване на договора за наем. На 20.08.2015г. от държавната болница са уведомили "Медика", че сроковете са изтекли и занапред се счита, че контрактът е за неопределено време. Заявено е предвид това, че се отказват от него и предизвестяват частното дружество, че след изтичане на един месец от получаването на предизвестието, договорът се счита за прекратен. На 20.11.2015г. ищецът е отправил до ответника ново уведомление, с което повторно го е поканил да предаде държането на имота, както и го е поканил да заплаща обезщетение за ползване в размер на 6 028 лева на месец.

Разменена е и кореспонденция с Министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и директора на Регионална здравна инспекция д-р Маргарита Николова относно прекратяването на договора за наем, която обаче е без значение за настоящия правен спор, отбелязват магистратите.

На 4 септември 2015г. ответното дружество е изпратило предложение до държавната болница, с което са изложени съображения за необходимостта от дейността, която упражнява и е предложено сключването на договор за съвместна дейност с ищеца. В писмото се заявявало също така, че наемателят може да продължи да ползва имота въпреки противопоставянето на наемодателя, като дължи обезщетение, с което от "МБАЛ- РУСЕ" АД не са се съгласили.

"Договорът за наем е прекратен правомерно от ищеца считано от 22.09.2015г. с уведомлението връчено на ответника на 21.08.2015г.", категорични са по този повод магистратите от първоинстанционния съд. По делото се доказа, че ответникът ползва процесния имот със свидетелски показания, които съдът кредитира поради липса на доказателства, които да ги оборват или поставят под съмнение.

"Доводите за обществената полза от дейността на ответника са неотносими в настоящото производство", споделят в решението си от Русенския районен съд.

Възраженията за представителната власт на лицето, прекратило договора са определени като неоснователни, тъй като при справка в Търговския регистър е установено, че и към месец август 2015 и към настоящия момент законен представител на "МБАЛ- РУСЕ" АД е д-р Иван Стоянов. Решението за прекратяване на договора е взето от Съвета на директорите на дружеството, който също е вписан в Търговския регистър, с което се доказва неговата легитимност.

"Вече получихме запитвания и от родители на деца, за които полагаме грижи в специализираната ни болница. Със сигурност няма да преустановяваме дейността си там. Ще се възползваме и от правото си да обжалваме решението на Районния съд", коментираха за Topnovini.bg по този повод от "Медика".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама