Цветан Цветанов: Протестиращите показаха много агресивно поведение

08:25, 27 апр 16 / Политика 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Това, което видяхме вчера беше много сериозно и агресивно поведение от страна на протестиращите пред парламента. Това каза в ефира на Нова телевизия зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Снощи стотици излязоха на протест пред Народното събрание срещу промените в Изборния кодекс. Стигна се и до сблъсъци между граждани и полицаи. Един от протестиращите беше арестуван, с обвинение, че е ударил полицай.

"Аз съм съгласен хората да изразяват лично мнение, но агресивното поведение, не смятам че е най-цивилизованият начин. Предполагам, че до тази ситуация се стигна заради определена група от хора", посочи Цветанов.

Той коментира и промените в Изборния кодекс, които изкараха хората на улицата. Цветанов отсече, че всички тези промени - задължително гласуване, промени в начина на гласуване от чужбина и условията за провеждане на референдум, са били направени още преди местните избори пред 2015 год.

"Всеки парламент, който гледа изборните правила има определен емоционален заряд, за това говори и дългият дебат, който проведохме снощи", каза още Цветанов. 

Относно задължителното гласуване той обясни, че всъщност санкциите за хората, които не гласуват немя да са почти никакви.

„Санкциите са, че ако не се яви на два последователни избора от един и същ вид, лицето ще бъде заличено от избирателните списъци. Ако обаче третият път лицето реши да гласува ще може да го направи с бележка“, обясни Цветан Цветанов.

Той подчерта, че от Патриотичният фронт дори за миг не са отстъпили от позицията си относно гласуването на българите в чужбина. „Те, както и ние искаме да ограничим купения и корпоративния вот", обясни той.

Цветанов посочи, че притесненията на Патриотичния фронт идват от там, че в Турция избирателните секции са 139. За пример посочи, че в САЩ и Англия са по 40, в Германия са 17, а във Франция са 16.

„Това е мотивът на патриотите за тази промяна. Според тях не е честно да е такова съотношението между секциите. За това предлагаме секциите навън да се свият до максимум 50, което не се хареса на ДПС“, каза още Цветанов.

Цветанов коментира и обвиненията относно промените, които предвиждат референдум да не се провежда на една дата с изборите. Някои хора съзряха в това опит за проваляна на референдума на Слави Трифонов, като целта била той да се проведе през лятото, когато всеки пътува.

"Аз ще припомня как ГЕРБ спечелиха на избори през юли и активността не беше никак малка", посочи Цветанов.

Той се пошегува, че печели всеки бас, който направи с премиера Бойко Борисов. „Спечелих поредния часовник след местните избори. Премиерът винаги губи в басовете с мен, защото не вярва като му обещая какви резултати ще постигне партията“, каза Цветанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама