Предсрочни избори в Испания през юни

09:42, 27 апр 16 / Свят 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След продължилите с часове консултации за създаване на правителство испанският крал Филипе VI заяви, че за момента не вижда кандидат, който би могъл да заеме поста премиер на страната и да търси вот на доверие в парламента, съобщават световните агенции.

Тази стъпка де факто проправя пътя към нови избори през юни. Според съобщения в испанската преса на 3 май и двете камари на парламента ще бъдат разпуснати, а предсрочните избори ще се проведат на 26 юни.

На изборите на 20 декември 2015 г. в Испания спечели Народната партия. Тя обаче не успя да получи абсолютно мнозинство в парламента. След неуспешен опит на своя лидер Мариано Рахой да постигне споразумения с други политически сили, Фелипе VI предложи на генералния секретар на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес се опита да сформира кабинет.

На 4 март, след втория кръг на гласуването в парламента депутатите от Конгреса не одобриха лидера на социалистите за премиерския пост. Тогава кралят даде на партиите време да се опитат да постигнат споразумение. Политическите сили обаче не успяха да стигнат до договореност.

Подобна ситуация възникна за първи път в историята на демократична Испания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама