Ирена Коцева е вън от парламента, решиха депутатите

09:56, 27 апр 16 / Политика 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със 119 гласа „за”,18 „против” и 11 „въздържали се” депутатите гласуваха подадената миналата седмица оставка на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Коцева депозира в деловодството на парламента оставката си, след разследване на Нова ТВ, което показа, че съпругът на депутатката е спечелил обществена поръчка за спирки за градския транспорт в столицата, възложена от зам.-кмета на София в оставка Любомир Христов. Вчера стана ясно, че колегата му Дончо Барбалов ще заеме мястото му.

Обществената поръчка е за поставяне на 60 спирки на столичния градски транспорт, на стойност 236 730 лв. и е спечелена от фирма, в която съдружник е съпругът на депутатката.

По време на дебатите председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов бе категоричен, че няма народен представител от партията, който да не стои зад Ирена Коцева. Тя се доказала с действията си като депутат, който защитавал принципите си. Според него, за да си подадеш оставка, трябва да имаш достойнството да го направиш, а актът на Коцева е личен. Цветанов подчерта, че няма народен представител, който да я обвинява, тъй като не е извършила престъпление.

„Имаме негативно отношение обаче от медии и политици, които могат да използват всяка една ситуация за политическо говорене. Нека все пак се съобразим с волята й”, призова Цветанов.

Таско Ерменков го репликира, като припомни, че Борисов заявил, че сам е поискал оставката на Коцева, което означавало, че актът й не бил доброволен.

От БСП заявиха още, че борбата с корупцията тръгнала много зле, защото принципът, по който се работело, няма да доведе до нищо добро. Не ставало въпрос за защита на един народен представите, а за нарушаване на принципите, заложени в Конституцията. „Основното нещо, което трябва да бъде водещо, е личната воля. Всеки опит да бъде изваден народен представител от НС с неясни мотиви е посегателство срещу политическия суверенитет”, посочи Валери Жаблянов. Според него един депутат не може да бъде изваждан от парламента по такъв унизителен начин. Той призовава управляващите да не се поддават на евтин популизъм

Атанас Атанасов от Реформаторския блок пък посочи, че се прави опит да се имитира в публичното пространство борбата с корупцията. Реформаторът бе подчерта, че корупцията задушава българската икономика и не Борисов е човекът, който ще решава с кой казус да заблуждава българското общество. По думите му има твърде по-тежки проблеми, на които им е дадена публичност, но по тях не се взимало отношение.

От Атака казаха, че не подкрепят оставката, тъй като била „хляб и зрелище”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама