6 структури на ДПС в Шуменско искат оставката на областния лидер

09:57, 27 апр 16 / Политика 25 1090 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските структури на ДПС в Шумен, Хитрино, Велики Преслав, Смядово, Върбица и Каспичан искат оставката на областния лидер на партията Айсел Руфат.

Председателите на шестте общински структури обявиха това чрез декларация, която представиха на пресконференция днес. На нея присъстваха лидерът на партията в Шумен Азис Садула, Мустаджан Шабан от Велики Преслав, Мустафа Ахмед от Хитрино, Кадир Хасан от Върбица и Фатма Хюсеин от Смядово.

Документът е подкрепен и от 15 членове на Областния съвет на партията. Сред тях са кметовете на Хитрино Нуридин Басри, Върбица – Мердин Байрям, и Друмево – Ренгинар Потур.

Мотивите за исканата оставка са, че председателят еднолично взима решения и не се съобразява с мнението на колективното тяло.

Общинският председател на ДПС във Велики Преслав Мустаджан Шабан обясни, че несъгласието с водената от Айсел Руфат политика е свързано с няколко неща.

Според деклараторите по време на Централния съвет на партията, тя е издигнала кандидатура за председател на Движението без да е взето решение на Областен съвет.

Ние подкрепяме Мустафа Карадайъ, категорични бяха те. Мустафа Ахмед от Хитрино заявки, че по време на обявяването на решението за Карадайъ област Шумен е липсвала от списъка с подкрепилите неговата кандидатура.

Другата причина за исканата оставка е подмяната на членове на Централния съвет на ДПС, излъчени от Шумен.

Председателят на ДПС – Шумен Азис Садула обясни, че на Областен съвет е било гласувано той и Мустаджан Шабан да участват в Централния съвет.

По време на конференцията обаче са предложени други двама – Турхан Каракаш и Сунай Садък. Това решение е еднолично взето от областния председател Руфат, каза Садула.

Не е редно на най-висшия форум лицата, които трябва да представят област Шумен, да бъдат подменени по такъв начин. И то с лица, показали, че не са лоялни към ДПС и са се провалили в работата си за партията, каза Мустаджан Шабан и даде пример с изборната загуба на Движението в Никола Козлево.

Той обясни, че не са питани и за избора на председател на ДПС.

Председателят на Общински съвет на партията в Смядово Фатма Хюсеин заяви, че Айсел Руфат е избрана с малка преднина за областен лидер. Това бе знак за нея и тя трябваше много ясно да анализира какви трябва да бъдат нейните действия и решения, каза Хюсеин. Това трябваше да бъде обединението на всички членове на Областния съвет. Първата й стъпка е грешна, категорична бе Фатма Хюсеин.

За да бъде обединена организацията трябва да има правила. Ако някой иска еднолично да управлява, няма да стане, каза Мустафа Ахмед от Хитрино.

За нас нещата са принципни. Бившият председател на партията бе отстранен, защото не работеше с колективното тяло. За нас е важно то да е работещо и да има спазване на устава, заяви Азис Садула.

До момента разговори с Айсел Руфат не са водени, казаха още деклараторите.

Те обясниха, че ще запознаят и Централния съвет на ДПС с декларацията.

По думите им освен оставка те искат насрочване на нова конференция или назначаване на някой, който може да представлява членовете на ДПС .

Ако не бъде изпълнено искането им, деклараторите обявиха, че няма да участват в заседания на Областния съвет. Той се състои от 33-ма души, а за да има кворум са нужни 22-ма. Ако 15-те подписали се под декларацията не участват, може да се блокира работата на Областния съвет на ДПС в Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама