Детската школа на Радко Мурзов чества 45 г. с голяма изложба

12:07, 27 апр 16 / Култура 25 648 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненската детска школа по живопис с ръководител Радко Мурзов отбелязва 45-ия си рожден ден с голяма изложба в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Гостите на тържеството, което започва в 18,30 ч. утре, ще видят детските рисунки на вече утвърдени творци като Деян Веков, Мира Каланова, Галина Станева, Калина Атанасова, Ирена Димитрова, Веселина и Петя Тръпчеви, Ивелина Ганчева и др.

Школата по живопис на Радко Мурзов води началото си от Общинския детски комплекс (бивш Пионерски дом).  През годините нейните възпитаници са получили 98 медала и повече от 400 дипломи и грамоти от международни и национални конкурси за детска рисунка. 75 художници с висше образование са направили първите си крачки в нея. Творбите им са радвали любителите на изобразителното изкуство в десетки страни по света: Индия, Япония, САЩ, Украйна, Русия, Куба, Унгария, Чехия, Аржентина, ЮАР, Полша, Германия, Македония, Китай, Турция, Сирия, Швеция, Монголия. С представителни изложби школата е гостувала по повод 24 май в Лондон, Маями, Санкт Петербург.

С юбилейната  изложба се правят първи крачки по идеята за постоянна експозиция на детското творчество във Варна. В архива на школата, събиран в течение на 45 години, има 1000 картини. 45 от тях, заедно с други 150 рисунки, ще бъдат дарени на ГХГ "Борис Георгиев", за да станат основен фонд на бъдещия отдел за детско творчество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама