Разград бе домакин на среща „Възможности за европроекти на бизнеса през 2016 г.”

14:01, 27 апр 16 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разград днес бе домакин на информационна среща „Възможности за европроекти на бизнеса през 2016 г.” Събитието, чийто организатор бе Областният информационен център (ОИЦ) се проведе в сградата на Бизнес Инкубатора в града.

 Форумът бе открит от кмета на общината д-р Валентин Василев. Той приветства присъстващите и заяви готовност община Разград да съдейства за осъществяване на подобни събития, които дават информираност и подпомагат развитието на различни полезни за обществото инициативи. Д-р Василев подчерта, че в тази връзка подкрепа има и националната инициатива „Успешни заедно”, която подпомага информираността на заинтересованите страни. Той заяви, че визията, която съответства на нуждите и желанията на местната общност и която е заложена в Общинския план за развитие 2014 – 2020 г. е „Община Разград – благоприятно място за живот, бизнес и инвестиции, със съхранени природа и културна идентичност, развити икономика и туризъм”.

„Целта ни е да бъде стимулиран бизнесът, процес, който респективно ще увеличи броя на работните места и с това ще подобри жизнения климат в общината.”, каза градоначалникът. Той допълни, че основна задача на ръководството на общината е да се насърчат предприемачите и хората с идеи, да реализират своите проекти. Според него именно затова е важно да се обърне внимание и да се популяризират възможностите за кандидатстване с такива, които ще бъдат финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, да се коментират добрите практики от реализацията им, поставянето на експертна основа на възникналите проблеми в процеса,  и добрите решения за преодоляването им.  

„Подходът, който е избрала местната администрация, се основава на разбирането, че трябва в максимална степен да подкрепя икономическото развитие, но в същото време възможно най-малко да се намесва в протичането на икономическите процеси”, коментира д-р Василев.  Той посочи, че  в тази посока са предприети вече някои мерки от администрацията. На официалната интернет страница на община Разград, в секция „Инвестиционен профил” е публикувана актуална информация за възможностите за кандидатстване на бизнеса за финансиране, като тя ще се обновява ежемесечно. В същата секция е публикувана и информация за предвидените за продажба свободни терени, общинска собственост, подходящи за инвестиционни намерения, с информация за обезпечеността им по отношение техническа инфраструктура. Публикувани са също така обектите, предназначени за отдаване под наем.

„Подчертавайки още веднъж желанието за диалог и сътрудничество във всяка продуктивна инициатива, свързана със създаване на условия за икономически растеж, инвестиции и работни места, на интернет страницата може да се отправи всяко предложение за ефективни партньорства, идеи, въпроси, проблеми в дейностите на местните предприемачи, по които да се дискутира с местната власт”, заяви кметът на Разград.

На срещата присъстваха и областният управител на Разград Манол Кившанов, председателят на ОбС –Разград Надежда Радославова, експерти от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, представители Enterprise Europe Network, фирми и организации.

По време на форума бяха представени възможностите за кандидатстване на бизнеса с проекти по европрограмите през 2016 г. Експерти от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) представиха дейности за насърчаване на българските фирми и нови мерки в подкрепа намирането на външни пазари и партньори. Присъстващите се запознаха и с актуалните инициативи на мрежата Enterprise Europe Network (EEN) за предприемачите. Събитието бе част от националната кампания „Успешни заедно” на мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ).

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама