„Зелените“: За 15 години „Факултета“ може да стане визитка на София

14:42, 27 апр 16 / Политика 25 569 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Това, което липсва на София е някаква емблематична част, в която да могат бъдат инвестирани и реализирани по-шантави и по-луди проекти. Нещо като софийското „Сохо“. Най-подходящото място, на което може да се реализира тази идея е кв. „Факултета“. Тази идея сподели Владислав Панев от „Зелените“ по време на работна закуска организирана от партията.

Панев подчерта, че идеята може да изглежда „странна, но е атрактивна“. По думите му цените на имотите във „Факултета“ са много ниски, а кварталът събира и различни култури, точно както сохо районите в големите световни градове, които са и тяхна емблема.

„Тази част на София е доста неразвита, въпреки че е много красиво, тъй като гледката към Витоша от там е невероятна“, обясни Панев и допълни, че с визионерско управление на София да 15 години мястото може да стане емблема на града.

„Зелените“ обсъдиха и проблемите с транспорта в столицата, като отново заговориха за пълна прозрачност в действията на общинските дружества. Според тях няма да е достатъчно отчетите на транспортните общински компании да бъдат разглеждани от общинските съветници на всеки шест месеца както кметът Йорданка Фандъкова заръча.

„Общинските съветници не са експерти. За това тези отчети трябва да са публични, за да могат и журналистите да ги разследват, те биха били добри помощници на общината“, каза пред колегите си Владислав Панев.

Общиснкият съветник от партията Иван Велков сподели и своите идеи за по-добра визия на София. Според него най-доброто за града е да се направи преподреждане на зоните в него. Велков посочи, че те трябва да бъдат така променени, че софиянци да нямат нуждата да минават през центъра на всяка цена, за да стигнат до някоя институция.

„Да могат да си свършат работата в района, където живеят. Така няма да има нужда от тези зони за паркиране, глоби и наказания“, смята общинарят.

Според него за това презониране ще са нужни 10 години.

„Представям си след 15 години как по съвсем друг начин ще е - хората ще живеят доста далече от центъра. Тогава и всички училища, детски градини и болници няма да са в стари сгради, които имат нужда от ремонт, а в сгради, които са построени последните години, но с други цели и са напълнени със съдържание от смислени и интериорни архитекти, които разбират от това“, каза Велков.

Друга негова идея е да се въведе „планиране на системата за отпадъци с умни контейнери, които периодично да изпращат информация – кога, къде и колко е събрано в тях, за да се планира по друг начин извозването и събирането им“.

„За София ако това нещо се направи в рамките на 3 или 4 години, ефектът от спестените разходи по сметосъбиране и рециклиране няма да са колкото са в момента отчетите на общината, те ще са тройно по-високи“, каза още общинарят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама