Студенти съживиха чинията на Бузлуджа чрез виртуална реалност

15:30, 27 апр 16 25 521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Горнооряховчанинът Тодор Русанов и колегата му от Полша Рафал Чарновски създадоха уникален проект, който съживява чрез виртуалната реалност, забравения с годините соц-паметник на връх Бузлуджа. Младежите са студенти в университета Напиер в Единбург, а разработката е тяхната дипломна работа.

С помощта на контролери и специални очила за виртуална реалност, всеки може да влезе в сградата,  в луксозно помещение, което прилича на лоби в хотел. Петолъчката на върха пък е заменена от лъв, а в коридорите са поместени картини от забележителности в България. В един от коридорите, който момчетата са нарекли "Тъмния коридор", са поместени  снимки на паметника, които представят сегашното му състояние. Всеки потрбител може да ги докосне и да се телепортира на мястото, на което са снимани.

Пътуването из монумента е лесно, с помощта на телепортация във виртуалната реалност. Всяко едно докосване до надписи или снимки пък предоставя повече информация на английски език.

По думите на студентите, оборудването за проекта не е никак евтино, но с набиране на популярност, очилата за вируална реалност ще станат по-достъпни. Все пак работата на момчетата по "Бузлуджа VR" - както са кръстили проекта си, търпи развитие. Тодор Русанов и Рафал Чарновски се надяват, че тяхната разработка би била полезна в бъдеще на много архитекти, които биха могли да спестят средства, изграждайки и усъвършенствайки цели сгради, само с помощта на технологиите и виртуалната реалност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама