Пада възрастта на искащите да работят непълнолетни, установява Инспекцията по труда

16:40, 27 апр 16 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През първото тримесечие на 2016 г. трудовите инспектори са извършили 330 проверки, при планирани 271, каза днес директорът на русенската Испекция по труда Ирена Николаева по време на редовната месечна пресконференция на институцията.

Проверени са 314 предприятия, а 92 от проверките са били за изпълнение на дадени по-рано предписания. Работещите в проверените предприятия пък са били общо 17 677 души.

При всяка проверка са открити средно по 4,4 нарушения, а общият брой за посоченият период е 1 453, уточни Николаева. Повечето от тях са свързани с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд – 818. На следващо място са нарушенията на Кодекса на труда и свързаните с него подзаконови нормативни актове – 634 броя.

Открити са и 31 човека, работещи без трудови договори, спрени са 4 машини и са съставени 36 акта за административни нарушения. На основания на 32 от тях са издадени и нказателни постановления, с които са санкционирани неизрядни работодатели за общо 34 000 лв.

Приоритетни през годината ще бъдат проверките на земеделските производители, ползващи еднодневни трудови договори, изтъкна директорът на Инспекцията по труда. До сега в институцията са регистрирани 1 045 такива образци от 23 земеделски производители от региона, при 740 през 2015 г. Основните култури, за които се закупуват документи, са лозарство, овощарство (ябълки, кайсии и круши). В проверените обекти не са установени работници без еднодневни договори.

С настъпването на лятото активно започва търсенето на непълнолетни работници, които да бъдат наети в ресторантьорството и хотелиерството. Вече са издадени 14 разрешения – миналата година до днешната дата са били само 2.

За разлика от предходни години, през тази като тенденция се очертава падането на възрастта. До миналата година работещите ненавършили 18 години са били или неучещи, или завършили по-рано, а тази година има сериозен интерес от все още учещите, като има запитвания дори за деветокласници. 15 години е най-ниската възраст, на която човек може да работи, според българското законодателство.

В тези случаи е важно искащите да наемат ученици, към комплекта документи, които подават в инспекцията, да представят служебна бележка от училището за началото и края на учебните часове. Ако те се дублират с работното време, няма да се разрешава работа, категорична е Ирена Николаева, защото тези деца са ученици и образованието им е по-важно от работата.

Всяка преписка от горепосочените се разглежда индивидуално, увери тя, извършва се предварителна проверка, за да се установи, дали условията и по-точно оценката на риска отговарят на заявеното. Поне два пъти ще се проверява през лятото, дали ученикът работи по условията на разрешенито. Ако не е така, то ще се отнема.

От днес започва и извънредна кампания в големите търговски вериги. Тя ще се провежда в цялата страна – за работно време и коректно възникване на трудовите правоотношения. Причината е, че в големите вериги често не се спазва работното време, възнаграждението също, има и „неразбрали“ работодатели, че се е увеличила минималната работна заплата.

През май започва друга кампания, която ще продължи до ноември – за проверка на фирмите ползватели на работници от предприятия, осигуряващи временна заетост. Те наемат работници и по-късно ги отдават под наем на ползвателите. Най-често тази практика се ползва в строителството и в селското стопанство, а в Русе – в големите търговски вериги и телекомуникационните оператори. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама