Съдът остави без разглеждане жалба срещу общинска наредба в Русе

16:47, 27 апр 16 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С Определение от 25 април Административният съд остави без разглеждане жалбата на Бойко Никифоров срещу чл. 16, ал. 2 и ал. 3 на Наредба № 16 на Общинския съвет в Русе за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе, съобщават от пресцентъра на институцията.

Конкретната част от наредбата засяга определянето на размерът на такса битови отпадъци. Алинея 2 регламентира заплащане и на такса за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване в населените места, пропорционално върху данъчната оценка на имота. Алинея 3 пък уточнява, че когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци, размерът на таксата се определя пропорционално върху данъчната оценка на имота, изчислена съгласно подадена данъчна декларация.

В хода на производството по делото са присъединени още три жалби. Жалбоподателите оспориха текстовете като незаконосъобразни, приети в противоречие със Закона за местните данъци и такси и с Директива 2008/98/ЕО на Европейския парламент и на Съвета.

Във връзка със събраните по делото доказателства съдът приема, че жалбата е недопустима, тъй като Наредбата вече е била предмет на съдебен контрол. Ново оспорване би било допустимо, ако се твърди противоречие с материалноправни разпоредби от по-висок ранг (национални закони или актове на Европейския съюз), приети след 2012 г.

В мотивите си съдебният състав сочи, че извършеното през 2015 г. редакционно допълнение на чл. 16, ал.3 от Наредбата има уточняващ характер и не създава нов ред за изчисляване на данъчната оценка за собствениците на недвижими имоти на територията на общината. В тази връзка промените не засягат законните права, свободи и интереси на оспорващите.

Мотивиран така, съдебният състав е оставил жалбата без разглеждане и е прекратил производството.

Определението на Административен съд-Русе подлежи на касационно обжалване пред Върховният административен съд (ВАС) в 7-дневен срок от съобщаването му на страните. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама