Подземен паркинг ще правят под Двореца на културата и спорта

16:49, 27 апр 16 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подземен паркинг с 800 до 1000 места може да бъде изграден под Двореца на културата и спорта. Строителството му ще струва между 7 и 8 млн. лв. Вече са готови предпроектните проучвания за съоръжението, което ще може да се ползва не само от посетители на културни и спортни събития в комплекса, но и от варненци, които през двата подлеза в съседство имат бърза връзка с Морската градина. Това обяви днес изпълнителният директор на „Дворец на културата и спорта“ ЕАД Минко Христов.

Той обяви и финансовия резултат на общинското дружество за 2015 г. След малка печалба, отчетена в първото тримесечие, фирмата приключва миналата година със загуба от 164 000 лв. За сравнение загубата през 2013 г. е била 300 000 лв., а през 2014-а – 250 000 лв. „Можехме да отчетем положителен резултат, но предпочетохме да спасяваме и ремонтираме базата, която беше в отчайващо състояние“, коментира Христов и показа десетки фотоси с унищожени трегери, отрязани носещи колони, „системи“ от кофи за събиране на дъждовна вода и пропадащи настилки заради неработеща дренажна система.

Приходите през миналата година са завишени с 240 000 лв. в сравнение с предходната, като само от спортни прояви са дошли 270 000 лв., а от културни събития – 150 000 лв. При разходите най-големи са сметките за електроенергия – 238 000 лв. За неотложни ремонти са похарчени 155 000 лв., а за покупка на дълготрайни материални активи – 35 000 лв.

През годината са извършени текущи ремонти на трите зали „Младост“, зала „Хореография“ и зала 20, сменени са окачените им тавани, монтирани са системи за контролиран достъп, изградено е видеонаблюдение на централния паркинг, ремонтирани са и магазините на ул. „Васил Друмев“, които са собственост на дружеството. През първите месеци на тази година са доставени нови мобилни трибуни за зала „Младост – А“ с 300 седящи места, очаква се доставка на още 300 за „Младост – Б“. Поръчани са 500 чисто нови столове за зала „Конгресна“, които ще се слагат на игралното поле при концертни прояви. Навсякъде се монтира LED осветление. Предстои оборудване на център, откъдето ще управляват системите за климатизация, видеонаблюдение и осветление.

Големият ремонт на зала "Конгресна", за който няколко пъти бяха отпускани пари от държавата, е глътнал веднъж 9 796 779 лв. и втори път – 3 млн., от които 390 000 лв. са били за допълнително проектиране, уточни Христов и припомни, че той бе извършен на 3 етапа заради откритите след началото му сериозни конструктивни нарушения и пълна липса на поддръжка на сградата. „Според мен Дворецът е занемарен от около 1987 г., когато е строено разрширението му. През 1990 г. с решение на Общинския съвет е формирано търговското дружество за стопанисването му, но пълната документация не му е предадена. Дори и сега има липсващи папки, които се губят някъде между общината и Териториалната проектантска организация“, обясни Христов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама