"Т-Маркет" иска да купи 12 обекта на Penny

17:45, 27 апр 16 25 1098 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Компанията "Максима България", която е собственикът на веригата хипермаркети "Т-Маркет", иска да купи 12 магазина от досегашните обекти на германската верига Penny в страната и нейното имотно дружество "Рила проект". С придобиването компанията ще се разрасне до 62 обекта, пише „Капитал“.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е получила искане за концентрацията и се очаква до седмица регулаторът да се произнесе по сделката. Обектите вероятно ще бъдат продадени като част от голямата вълна имотни сделки на "Рила проект".

След сделката „Т-Маркет“ ще се състезава за третото място при веригите хипермаркети с „Кауфланд“, която в момента е с 55 обекта, но е лидер по оборот. На първо място е „Билла България“ с 102 магазина, следвана от „Лидл“ с 79. С изтеглянето си от България Penny предложи на пазара 49 магазина. „Билла“, която е част от същата група – REWE – купи 9 от тях. Цената на 9-те обекта беше оценена на 32 млн. лева, но е рано да се коментира колко ще струват магазините на „Т-Маркет“, пише още изданието.

Магазините на „Т-Маркет“ основно са разположени в Северозападна България и в София, като има и 5 обекта в пловдивска област и един в Разград. В края на миналата година КЗК разреши на „Максима България“ да придобие контрол и върху още два обекта на веригата „Европа“ на Христо Ковачки, като планът беше те да бъдат наети. Компанията майка Maxima Grupe съобщи в началото на месеца, че в България са инвестирани 2,3 млн. Евро в четири нови обекта и в основен ремонт на съществуващ магазин.

С тази стъпка „Т-Маркет“ ще навлезе на пазара в средните и източните части на страната, където още няма осезаемо присъствие. Двете страни по сделката отказват коментар пред „Капитал“ относно локацията на обектите. Но предлаганото на пазара от „Рила проект“ в началото на този месец показва, че в София се продават парцел на бул. „Владимир Вазов“ и магазин в район „Красна поляна“. Два парцела има във Варна, а земя се предлага и в Самоков, Каварна, Своге, Бургас, Велики Преслав, Силистра, Червен бряг, Карнобат, Сливен. Бивши магазини на Penny се продават в Балчик, Несебър, Сандански, Ямбол и два в Русе. И магазин, и парцел пък се предлагат в Чирпан, Враца, Казанлък, Плевен, Гоце Делчев, Свищов, Добрич и Шумен. В Шумен се търси купувач и на три терена за логистичен център, отбелязват от икономическото издание.

„Т-Маркет“ отбелязва и финансово подобрение. Продажбите на „Максима България“ са нараснали през последната година с 10,4% до 72, 4 млн. Евро без ДДС. Това съобщиха през месец февруари от Maxima Grupe, която също има положителен резултат за 2015 г. Консолидираният оборот на групата достига 2,7 млрд. евро, което е ръст с 3,6% спрямо 2014 г.

Компанията майка оперира в пет страни – България, Литва, Латвия, Естония и Полша. И в петте държави дружествата са разширили мрежата си от магазини с общо 25 нови обекта, а 16 други са обновени. Общо 535 магазина притежава групата към края на 2015 г. Те са от веригите Maxima X, Maxima XX, Maxima XXX, Aldik и „Т-Маркет“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама