Отбелязаха Световния ден на имунологията в Медицинския университет в Пловдив

19:20, 27 апр 16 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отбелязаха Световния ден на имунологията с молебен за здраве и балони в Медицинския университет в Пловдив.Към небето полетяха балони с хелий, предоставени от фондация "Jeffrey Modell" за първичните имунни дефицити, като израз на съпричастността ни към болните с имуно-медиирани заболявания, , съобщиха от вуза.

Инициативата се провежда за четвърта поредна година. "На този ден си припомняме за онези велики имунологични открития, които са променили медицината към по-добро. За ваксинациите, без които е невъзможно да си представим снижаването на заболеваемостта от туберколоза, детски паралич, дифтерия, коклюш. Липсата на вариола в днешни дни", заяви ръководителят на катедрата "Микробиология и имунология" в МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

"Доказано е, че благодарение на ваксините, ние се лишихме от много инфекции. Благодарение на задължителната ваксинация, ние правим имунното здраве на нацията по-силно ", категорична е още проф. Мурджева.

Тази година Европейската имунизационна седмица е в навечерието на най-светлия християнски празник - Възкресение Христово. Този факт придава и друг смисъл на имунологичните събития - повече  надежди за  по-адекватна имунологична диагностика, по-навременна и ефективна имунотерапия и профилактика за по-добро здраве, по-малко страдащи пациенти от имуномедиирани заболявания, още по-всеотдайни и вдъхновени лекари и медицински специалисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама