Евродепутатите обсъждат приложението на сделката между ЕС и Турция

07:19, 28 апр 16 / Свят 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В четвъртък евродепутатите, първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и холандският министър на имиграцията Клаас Дейкхов ще обсъдят изпълнението на споразумение между ЕС и Турция за овладяване на бежанската криза. Основните теми ще бъдат неговите правни аспекти и демократичен контрол.

Евродепутатите изразиха тревога относно съответствието на споразумението с правото на ЕС и международното право, както и за трудностите при прилагането му в практика.

Сделката между ЕС и Турция беше обсъдена по време на пленарното заседание на 13 април в Страсбург и в комисията по граждански свободи на 7 април. На 22 април Комисията по граждански свободи обсъди либерализирането на визовия режим за Турция в контекста на миграционното споразумение.

Споразумението беше постигнато на срещата на лидерите на ЕС и Турция на 18 март в Брюксел. Според договорката всички лица, пристигнали незаконно на гръцките острови от Турция, ще бъдат връщани. ЕС ще приема по един сирийски бежанец за всеки сириец, който бъде върнат обратно. След като незаконните преминавания от Турция бъдат намалени значително, ще бъде приведена в действие доброволна схема за хуманитарно приемане. Спогодбата между Общността на 28-те и южната ни съседка също така отваря пътя за по-бързо либерализиране на визовия режим за турски граждани, пътуващи за ЕС, при условие че Анкара отговаря на изискванията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама