Споразумението за мир в Сирия е в опасност, ООН призова Русия и САЩ да се намесят

13:04, 28 апр 16 / Свят 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура призова Русия и САЩ да се намесят, за да помогнат за съживяване на буксуващите мирни преговори за Сирия, съобщава „Дойче Веле“.

„Изключителните постижения на Русия и САЩ в процеса за мирно разрешаване на конфликта в Сирия е необходимо да бъде поддържано постоянно“, подчерта дипломатът на ООН. Постигнатото през февруари примирие е „в опасност и може да бъде да се срине всеки момент“, предупреди Стефан де Мистура, допълвайки, че само при пълно прекратяване на огъня край Алепо и другите сирийски градове може да създаде възможност за определяне на дата за продължаването на мирните преговори в Женева.

В последните дни в Сирия напрежението се покачва и военните действия отново ескалират.

Само тази нощ загинаха най-малко 14 цивилни при въздушно нападение на сирийските правителствени сили срещу болница и жилищен блок под контрола на бунтовниците в град Алепо. Сред убитите е единственият педиатър в източните квартали на Алепо, от сирийския център за наблюдение на човешките права. Повечето пациенти на болница са възрастни хора с хронични заболявания. Лечебното заведение е силно пострадало от бомбардировката.

Споразумението за мир в Сирия беше договорено в края на февруари от държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама