Безредици на поредния протест срещу промените в закона за труда във Франция

15:20, 28 апр 16 / Свят 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сблъсъци между демонстранти и полиция белязаха поредния протест срещу промените в закона за труда във Франция, съобщава Le Parisien.

В четвъртък хиляди студенти отново излязоха по улиците на големите градове на страната с искане за оттегляне на законопроекта.

Масовото недоволство срещу реформата на кодекса на труда се организира за четвърти пореден път от два месеца насам.

Днешния ден започна с блокади на пътища.



Тази сутрин достъпът до пристанищния град Льо Авр беше блокиран; Снимка: Twitter

Сутринта стотици синдикалисти са преградили подстъпите към пристанищния град Льо Авр, парализирайки задълго движението, а студенти устроиха блокада в Женвилие край Париж. Въпреки че едва 7% от железничарите са се включили в днешната стачка, гарата в Орлеан е затворена, а регионалният жп трафик е нарушен.

На летищата "Роаси Шарл дьо Гол" и "Орли" са отменени 20% от полетите. По-засегната е аерогара Бове, където е отменена немалка част от трафика, има и закъснения. Пътниците са приканени да се консултират предварително.



Протестът взападния град Нант; Снимка: Twitter

Най-ожесточени са протестите в градовете Нант и Рен. Там при сблъсъци межди демонстранти и полиция са били запалени няколко автомобила, а униформените са използвали сълзотворен газ, за да успокоят тълпата.

Прояви на масово недоволство имаше още в Париж, Марсилия и други населени места.

Въпреки измененията в реформата на Трудовия кодекс много профсъюзи продължават да настояват за отмяната ѝ, тъй като се безпокоят, че промените, особено на работното време, ще донесат рискове и несигурност за работещите. Напрежението на деня се подсили и от лек трус (5,2 по Рихтер), който разлюля френското Атлантическо крайбрежие, без да причини големи щети. Оспорваният законопроект има за цел да направи по-гъвкав пазара на труда във Франция. Управляващата социалистическа партия на президента Франсоа Оланд и представители на бизнеса твърдят, че реформата ще подпомогне икономиката, улеснявайки компаниите да наемат и уволняват служители.

Законопроектът ще бъде обсъден на 3 май във френския парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама