Редят изложба с непоказвани филмови плакати в Пловдив

07:51, 29 апр 16 / Култура 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Непоказвани до момента филмови плакати ще видят пловдивчани на изложба в клуб "Фарго" в "Лъки - Дом на киното". Експозицията се открива на 29 април от 19 часа и съдържа творби на някои от доайените на българското плакатно изкуство.

Плакатите, създадени между 60-те и 80-те години на миналия век от младите тогава Божидар Икономов, Владимир Влаев, Румен Буров, Божидар Монов и други, показват невероятния им талант да разкажат цял филм в една картинка.

Любопитни са техниките на работа преди половин век - ръчно рисуваните шрифтове, колажът, графиката и ситопечатът, които освен че отново са много актуални, ни водят на кино пътешествие в една непозната за повечето хора епоха.

Сред експонатите са афишите на някои от любимите български филми, като "Специалист по всичко", "Рицар без броня", "Мера според мера", както и на шедьоври от италианското, югославското, румънското, гръцкото и дори корейското кино.

Изложбата ще остане в клуб "Фарго" в Дома на науката и техникатадо 13 май, а авторите обещават и следващи издания с още кино плакати от онова време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама