Борисов: Димитър Николов, Фандъкова и Дончев няма да ги номинираме за президент (обновена)

08:19, 29 апр 16 / Политика 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази седмица имаше много шум за нищо. За миналите местни избори по никакъв начин не дадох да се пипа Изборния кодекс. Тези манипулации, че правим нов кодекс, за да спечелим президентския вот на есен, това са гнусни лъжи. Гласуването въобще не е задължително, след като няма санкции.

Това каза премиерът Бойко Борисов в ефира на БНТ. Думите му са по повод вчерашния ден, когато Народното събрание окончателното прие поправките в изборното законодателство.  

"След 10 години хора ще се заличават от избирателните списъци – толкова отлагателно във времето, но шумът за това го има. За местните, които за ГЕРБ са най-важни, ние работихме по Изборния кодекс на Мая Манолова и БСП. Не чух никой да го каже това. Сега трябваше да има поправка в него заради референдума на държавния глава Росен Плевнелиев и да бъде обсъдено електронното гласуване", обясни Борисов.

Според него това е дало възможност на партиите да въведат в изборните правила онова, което били обещали на избирателите си.

"Гласуването в чужбина отново беше тежък удар върху нас. Под натиска на останалите бяхме готови и от това да се откажем, но се намери разумен компромис", посочи премиерът.

Според него вчера отново е блеснала истината, че между ГЕРБ и ДПС не може да има съвместна работа. „Отново се върнахме в старата позната история – съвместната работа между БСП, ДПС, някои от другите партии и с традиционното участие на ДСБ. Уж дясно, но на практика отново забиват нож в гърба. Вчера започна изграждането на истинската опозиция на ГЕРБ, РБ и ПФ“, убеден е Борисов.

Той попита хората, които викат „оставка“, правят ли сметка какво ще стане? „Дали ще им хареса август да има избори. Септември ще се прави правителство, а октомври – нови избори. Добре че протестиращите са по няколко души. В България стана професия да протестираш“, посочи премиерът. По думите му никоя партия не иска нови избори, а само „дразнели“, но това било нормално.

„С кого ще управляват ДСБ – с Татяна Дончева и Слави Трифонов? Те трябва да кажат, защото са длъжни пред своите избиратели“, призова премиерът.

Вече се консолидирала опозицията, което също било хубаво, защото се разсейвали съмненията за договорки.

„Трябва да правим компромиси, защото ми е мила държавата. Всеки ден даваме на хората нещо, което сме построили. Тук виждам яростна атака срещу Димитър Николов и Йорданка Фандъкова. Те няма да са кандидати на ГЕРБ за президентските избори. И двамата могат – посочим ли ги, ще станат. Защо няма да ги посочим – в София живеят 2 млн.“, простичко обясни Бойко Борисов и допълни, че са „намерили някакви спирки“. Той визира скандала с обществена поръчка в столицата, където бяха похарчени стотици хиляди левове европари за чисто нови спирки. Разследване на „Нова телевизия“ показа корупционната практика, а депутат и зам.-кмет на София се разделиха с постовете си по искане на Борисов.  

„От 10 000 поръчки все някъде нещо ще намериш. Това е силата на партията да поеме отговорността. Знам колко е трудно на всички тези, които са били близко до нас“, обясни той и допълни, че и Томислав Дончев няма да е президент.  

Бойко Борисов каза, че Брюксел се тресе от конфликтите между отделните държави. Трябвало да се дават 6 млрд. евро за Турция и още милиард за Африка. „Тези пари ги няма в бюджета. Догодина не случайно във всички държави има по 30-40 критерии, за да работи една програма“, заяви той.

Според министър-председателя за корупция у нас ще има осъдени, но по-важна била превенцията. „Днес си депутат, а утре вече не си. Представете си какво наказание е това и как се чувстват тези хора, когато са пред близките и приятелите си“, описа картината Борисов.

 

По думите му над 2,3 млрд. лв. са събраните повече до момента от битката с контрабандата, корупцията и сивата икономика. Премиерът е убеден, че това ще съживи реалният сектор.

„Сега виждате 60 везни намерили нередовни, фалшиво гориво, контрабанда на цигари и алкохол – това са местата, където се прикриват най-много приходи“, поясни той.

Според него в много фирми у нас вече се взимат добри заплати. Бизнесът казва, че няма работници – няма шофьори и заварчици. Това била абсурдна социална политика, която излива милиарди за хора, които не искат да се образоват и да работят.

„Трудно е да се обърне този тренд. Всяка рестриктивна мярка може да се превърне в проблем. Затова никое правителство не се наемало да реши проблемът. Деца раждат деца, а всички се правим, че това е едва ли не нормално. Ако се случи някъде другаде, ще има последствия. Приемам цялата вина върху себе си и колегите. Много се преживява. Това е педофилия, ама младоженецът е на 13. Трябва да ги вземеш двамата и да ги вкараш в затвор? Това не може да стане“, продължи Борисов.

Според него трябва да се измисли инструмент, който да не е репресивен, а да е по пътя на образованието. Това струвало огромни пари допълнително. „Да ги изведат по-рано в детска градина щяло да струва около 500 млн. лв. допълнително“, сочат разчетите на правителството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама