В Италия хванаха четирима души, планирали атентат в Рим

09:01, 29 апр 16 / Свят 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полицията в Италия е арестувала четирима души в четвъртък след разследване за планирали терористични атаки в Рим по време на Светата година, обявена от папа Франциск, предаде АП, цитирайки прокурора на Милано Маурицио Романели.

Задържаните заподозрени са симпатизанти на „Ислямска държава“, съобщават медиите в страната.

Разследващите прихванали комуникация на Даеш, при която се давало нареждане на един от заподозрените – мъж от марокански произход, да извърши атаки в Италия. Било му наредено особено внимание да бъде обърнато на Рим.

В четвъртък италианските власти издадоха заповеди за арест за шестима заподозрени, четирима, от които арестувани по време на антитерористичната операция.

Заподозреният, който получил директно нареждане от „Ислямска държава”, е идентифициран от Абдерахим Мутахрик. Той е арестуван заедно със съпругата му Салма Бенчарки. Двамата планирали да пътуват до територията на „Ислямска държава” заедно с двете си деца – на 2 и 3 години. Мутахрик бил бивш боксьор с италианско гражданство.

Във Варезе е арестуван друг мароканец. Той е идентифициран като Абдерахман Хачия. Той планирал да пътува с двойката и да стане чуждестранен боец. Брат му е експулсиран от Италия през януари 2015 г. заради обвинения в международен тероризъм.

Издадени са заповеди за арест за Мохамед Корайчи и съпругата му, които миналата година са напуснали Италия заедно с трите си малки деца, за да се присъединят към „Ислямска държава”. Според прокурора Корайчи е станал боец на „Ислямска държава” и дал разпорежданията за атаки на Мутахрик. Арестувана е и сестрата на Корайчи.

Прокурорът добави, че няма индикации за непосредствени атаки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама